8 103 795 лв. с ДДС очаква да получи община Шумен през 2018 г. от наеми и продажби на имоти. Сумата е заложена в годишната Програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост и е близо два пъти по-голяма от тази за 2017 г.

Най-много пари администрацията прогнозира да получи от продажба на земи - 6 млн. лв. Тук са двата парцела до новата зала "Арена Шумен", които веднъж бяха пуснати на търг, но не намериха купувач.

Очакваните приходи от продажба на сгради са 750 хил. лв., а от учредяване на право на строеж, пристрояване, надстрояване, право на ползване и учредяване на сервитути - 300 хил. лв. В хазната се очаква да влязат и 200 хил. лв. от наеми на имущество и 828 795 лв. от наем на  земи. 

Общият брой на имотите за продажба в 15, а за отдаване под наем 38.
На концесия е предвидено да бъдат предоставени Марашките минерални бани, общинската тенис база, както и всички спортни имоти, вкл. и „Арена Шумен“.

През 2018-та общината има намерение и да придобие земи. Част от тях са необходими за разширяване на гробищните паркове в Шумен, кв. „Дивдядово“ и в село Лозево, а други за реконструкцията на довеждащия водопровод от яз. „Тича“.

Припомняме, че през 2017-та в общинската хазна от  разпореждане с общинско имущество влязоха 5,136 млн. лв. при прогноза от 4,705 млн. лв.

Новата Програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост ще бъде разгледана на сесията на Общинския съвет в края на януари.

ШУМ.БГ