Премиерът Бойко Борисов поиска от министрите на отбраната, на вътрешните работи и на здравеопазването да обсъдят как може военни хеликоптери да се преоборудват, така че да се ползват от бърза помощ и пожарната. "Имаме хеликоптери, които може да станат изцяло за Бърза помощ. Имаме хеликоптери, които може да ги преоборудваме за горски пожари. Ще ги карат военните, така че хем ще натрупват допълнителни летателни часове, хем ще тренират, хем в същото време ще вършат работа и ще спасяваме човешки животи. Имаме я техниката. Не е нужно да се купуват нови хеликоптери", заяви Борисов на заседанието на правителството, цитиран от агенция "Фокус".

Премиерът допълни, че става дума за машини, които могат да летят, след като бъдат обслужени, като ангажимент на правителството е да намери пари, за да ги върне на служба. В отговор вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов каза, че първо трябва да се направи финансова сметка колко ще струва ремонтът на хеликоптери, които сега не се ползват.

"Наистина има достатъчно техника, с която може да задоволим и нуждите на здравеопазването, на МВР по отношение на пожари и други бедствия, при които се използват хеликоптери. Работи се по въпроса", допълни министърът.

Дневник