Парламентът ратифицира договора за добросъседство с Македония единодушно, "за" гласуваха всичките 186 депутати намиращи се в залата. Договорът за добросъседство с Македония беше ратифициран в понеделник от парламента в Скопие и след днешното гласуване в София влиза в сила. Договорът беше подписан на 1 август от македонския премиер Зоран Заев и българския министър-председател Бойко Борисов на церемония в Скопие. Тогава двамата отказаха да говорят за "отстъпките", които София и Скопие са направили, за да подпишат документа, и изразиха желание да "гледат напред", за да се уверят, че и Македония, и Западните Балкани имат европейска перспектива. Договорът бе подписан след дългогодишно отлагане, а с него двете страни официално признават, че имат "обща история". Борисов тогава каза, че документът трябва да сложи край и на антибългарската пропаганда в Македония.

В договора е записано, че "нито една от договарящите се страни няма да предприема, подтиква и поддържа действия, насочени срещу другата страна, които имат неприятелски характер. Той стъпва върху декларация, подписана още преди 16 години, с ангажименти за изясняване на въпроси от "общата история" на двете държави чрез формиране на междуправителствени органи, които да се занимават с това. Формирането трябва да стане до 3 месеца след ратификацията.

Единственото изказване срещу подписването беше на Валери Жаблянов (БСП). Според него документът реабилитира македонизма, създаден в Титова Югославия и Коминтерна, защото признава два народа, два езика. Става въпрос за един народ с общо самосъзнание, с общо разбиране за историята и собствената си страна, каза Жаблянов. "В чл. 6 нашата държава се задължава да се бори с недобронамерената пропаганда. Знаете ли какво е недобронамерена пропаганда? Поставянето на плоча на български войници в Македония ще бъде недобронамерена пропаганда. Недобронамерена пропаганда ще бъде да се казва, че братя Миладинови са събирали български народни песни", каза още Жаблянов.

По предложение на председателя на комисията по външна политика Джема Грозданова второто гласуване на ратификацията беше направено веднага след първото.

Изпълнението на договора с Македония започна преди ратификацията му с общото честване на личности, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след ратификацията. "Искам да успокоя и тези, които имат притеснения по текстовете на този договор, същите притеснения чухме и от опозицията на Македония - изпълнението на договора продължава и прие ратификацията. Ще посоча честването на Мара Бунева на 13 януари. Спомняте си колко пъти беше разрушавана нейната плоча. Общото честване на общи личности продължава и се надявам това да се случва за в бъдеще", каза още Захариева. Тя обеща, че ще информира редовно Народното събрание за изпълнението на договора.

Дневник