Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е възможно на Китай да бъде наложена сериозна "глоба" като част от разследването за кражба на интелектуална собственост. В интервю за "Ройтерс" той и неговият икономически съветник Гари Кон казаха, че Пекин е принудил американски компании да прехвърлят интелектуална собственост в Китай, за да продължат с бизнеса си там.

"Имаме много голяма потенциална глоба за интелектуална собственост и това ще се обяви скоро," каза Тръмп. Той не навлезе в подробности какво има предвид с "глоба", но обясни, че щетите за Китай може да са големи. "Говорим за числа, за които дори не сте чували", добави президентът. Вашингтон има право според закон от 1974 г., който позволи разследването, да наложи допълнителни мита на китайски стоки или други търговски санкции, докато Китай не промени политиките, които американските власти смятат, че използва.

Според Кон предстои американски представители да направят препоръки как да се продължи разследването. Компании от Съединените щати от години се оплакват, че губят милиарди долари и милиони работни места от китайски компании, откраднали идеи и софтуер или принудили ги да предадат интелектуална собственост.

Възможност за търговска война

Тръмп подчерта, че иска САЩ да имат добри отношения с Китай, но Пекин трябва да подхожда "справедливо" към Вашингтон. По думите му изявления по темата ще има и в речта за състоянието на съюза на 30 януари. Попитан дали е възможно между САЩ и Китай да избухне търговска война в зависимост от американските реакции заради китайските политики към субсидиите в металургията и производството на соларни панели, Тръмп отговори: "Не мисля, надявам се, че не. Но ако се случи, така да бъде."

Според изследователя от икономическия институт "Питърсън" Джерфи Шот законът от 1974 г., който дава възможност за разследването, дава възможност за налагане както на наказателни тарифи, така и на ограничения за инвестициите на Китай в САЩ. Тези ограничения по думите му ще са в области, където Съединените щати нямат задължения към Световната търговска организация. Шот обаче предупреди, че Китай би имал "законовото право да отговори, ако митата се повишат".

По време на кандидатпрезидентската си кампания през 2016 г. Тръмп многократно е заплашвал, че ще наложи 45-процентно мито на китайски стоки в защита на неравнопоставените сега американски работници. Тогава той също така обвиняваше Китай, че манипулира валутата си, за да получи преимущество при износа. С времето администрацията на Тръмп спря да отправя това обвинение, което се изразяваше и от екипа на предшественика му Барак Обама по време на неговата собствена кампания за първи мандат през 2008 г.

В интервюто за "Ройтерс" Тръмп обясни, че от изборите насам Китай вече не отговаря на критериите, а и не е добра идея да се отправят подобни твърдения, тъй като Пекин е нужен партньор в кризата със Северна Корея. "Как да кажем: "Хей, между другото, помогнете ми със Северна Корея, а аз ще ви нарека валутен манипулатор?" Не става така", добави държавният глава, който с времето промени позициите си и за търговския дефицит с Китай.

Тръмп същевременно каза, че не е притеснен от плановете на Китай да намали или спре покупките на американски облигации, за които съобщи "Блумбърг". "Не сме говорили за това (с президента Си Цзинпин). Да направят каквото е редно", обясни президентът и добави, че според него това няма да се отрази на американската икономика.

Дневник