Сирийските кюрди отложиха за неопределен срок насрочените за утре "парламентарни избори" в контролираните от тях райони на страната, предаде "Франс прес", цитирана от БТА, като се позова на представител на самопровъзгласилите се местни власти. Той обясни това решение с "организационни въпроси".

Кюрдите, които са около 15 процента от населението на Сирия и дълго време бяха потискани от режима на президента Башар ал Асад, се възползваха от избухналия през 2011 г. конфликт в страната, за да постигнат де факто автономия в северните и североизточните райони, където са мнозинство от населението, отбелязва "Франс прес". През март 2016 г. бе обявено създаването на кюрдски "федерален регион" в Сирия, съставен от три кантона. През септември миналата година там бяха произведени "местни избори", след които през декември бяха избрани "общински съвети".

Правителството в Дамаск и Турция са против кюрдските аспирации за независимост от Сирия, припомня "Франс прес". Съседната страна се тревожи от подобни амбиции на своето кюрдско малцинство. Самопровъзгласилите се кюрдски власти в части от Сирия казват, че малцинствата, по-конкретно арабското, не са изключени от изборния процес, и уверяват, че нямат сепаратистки планове.

Тилърсън прави крачка назад

Междувременно американският държавен секретар Рекс Тилърсън отрече информацията, че Съединените щати смятат да изградят сили по границата между Сирия и Турция. Според него данните за създаването на такива сили са били "погрешно разтълкувани", въпреки че плановете бяха потвърдени от американската армия.

Турция, която подготвяше военна операция в Северна Сирия, заплаши с по-остри действия и с незабавно нахлуване в Африн в северозападната част на страната, след като оглавяваната от Съединените щати антиджихадистка коалиция обяви план за създаване на 30-хилядна "гранична сила", в която водеща роля да имат кюрдите.

Съединените щати продължават да обучават местни сили за сигурност там, за да не допуснат завръщане на групировката "Ислямска държава", каза американското министерство на отбраната. Тилърсън каза, че се е срещнал с турския си колега Мевлют Чавушоглу, за да изясни въпроса. "Цялата ситуация беше представена погрешно. Ни най-малко не създаваме гранични сили." Самият Чавушоглу обаче обясни, че Анкара не е напълно удовлетворена от коментарите на Тилърсън и обвини САЩ, че не са спазили обещанията си за районите на Манбидж и Ракка, които също са под контрола на кюрдски сили. Турция обаче не би искала да се сблъска със съюзник, когато се намеси в Африн и Идлиб (където напредват правителствени сили), каза още първият дипломат.

Дневник