Първият турнир от Големия шлем започна наскоро (15 януари). От тазгодишното издание на надпреварата при мъжете ще отсъстват водещи фигури като петкратният финалист Анди Мъри и Кей Нишикори, които се оттеглиха заради контузии. Въпреки това, битката за короната на "Мелбърн Парк" остава изключително ожесточена и непредвидима. Ето кои са играчите с най-големи шансове да покорят "Зеления континент":

Григор Димитров - разбира се, с най-голям интерес българският запалянко ще очаква изявите на водещата ни ракета. С резултатите си през миналата година Гришо ни накара да вярваме че e готов за следващата крачка и ако направим тенис залагания за негов триумф на ''мейджър'' надпревара, има голяма вероятност те да се окажат печеливши.

Хасковлията ще играе за осми пореден път в основната схема на Australian Open, като през 2017 г. достигна до 1/2-финалите, където Рафа Надал препречи пътя му. През последния сезон той спечели четири титли (Бризбейн, София, Синсинати и АТР финалите в Лондон) и завърши на рекордното за него и българския тенис трето място в АТР ранглистата.

Роджър Федерер - с право миналогодишният шампион е най-изявеният фаворит за спечелване на трофея. Легендарният швейцарец ще се включи за 19-ти път в Мелбърн, в преследване на шестото си отличие и юбилейно 20-то в шлема. Миналия сезон му донесе седем титли (две от шлема), а изглежда, че възходящата му форма ще продължи и през 2018 г. В началото на този месец "Маестрото" помогна на Швейцария да спечели Хопман Къп за първи път от 17 години насам, загубвайки само един сет в четири мача на сингъл.

Рафаел Надал - световният номер едно и миналогодишен финалист в Мелбърн Рафаел Надал не е играл от АТР финалите през ноември заради контузия в коляното. Той се отказа от демонстративния турнир в Абу Даби и от този в Бризбейн и ще открие кампанията си почти без никаква игрова практика. Изглежда, че "Матадора" не е на 100% възстановен от травмата си, но това в никакъв случай не значи, че трябва да бъде отписван.  

Новак Джокович - шесткратният шампион игра за последно на Уимбълдън, след което излезе принудително в почивка заради проблеми с лакътя. Подобно на Надал, Ноле също ще започне битката в Австралия с почти нулева игрова практика. Сърбинът е невероятен боец и въпреки дългото отсъствие от кортовете и твърденията, че мотивацията му вече не е на познатото ниво, той продължава да бъде тенисист, с който всички ще трябва да се съобразяват.

Стан Вавринка - носителят на титлата от 2014 г. претърпя операция на коляното през миналия сезон, като последния му официален мач бе на "свещената трева" на ''Ол Инглънд Клъб". Възстановяването на играещият бекхенд с една ръка швейцарец върви по план и спокойно може да кажем, че ако физическото състояние му позволи, той може да достигне далеч в надпреварата.

Марин Чилич и Хуан Мартин дел Потро - хърватинът и аржентинецът вече имат по една титла от "славното каре" (Чилич US Open 2014, Дел Потро US Open 2009) и ще бъдат нахъсани да прибавят нов трофей от такъв ранг към колекциите си. Чилич достигна до финала на Уимбълдън през миналата кампания, докато единственият мач за ''мейджър'' титла на Дел Потро остава онзи от Ню Йорк през 2009 г. 

Александър Зверев - световният номер четири изпрати незабравим сезон, като ликува в пет надпревари, в това число две от сериите Мастърс. Върховото постижение на талантливият германец в състезание от Големия шлем е четвърти кръг на Уимбълдън 2017. Той ще трябва да се потруди сериозно, за да докаже, че успехите от последните 12 месеца не са били случайни.

Други тенисисти, от които може да се очаква нещо интересно са американците Джак Сок и Сам Куери, наред с опитните Томаш Бердих и Кевин Андерсън. Австралийският "бомбардир от сервис" Ник Кирьос също притежава необходимото, за да извърви пътя до върха, но честите му психологически сривове срещу топ играчи може да му изиграят лоша шега. Той започна обнадеждаващо сезона, вдигайки отличието в Бризбейн, и това ще му вдъхне допълнителна увереност.

Прогнозите предвещават успешно представяне в надпреварата и на младите надежди Доминик Тийм, Пабло Кареньо Буста, Андрей Рубльов и Карен Хачанов, но големият въпрос е има ли някои от тях силите да се промъкне в заключителните етапи? Перспективният канадец Денис Шаповалов загатна за огромния си потенциал през миналия сезон и е друго име с амбиции за запомнящи се резултати.