Българската тенисистка Виктория Томова е избрана да получи стипендия от международната федерация (ITF). Тя ще вземе 25 хил. долара, като средствата са от Фондацията за развитие на Големия шлем (GSDF), обяви българската федерация.

Общо 29 тенисисти от 20 държави ще вземат стипендията. Тя се връчва като подкрепа за някои от талантливите млади състезатели от целия свят.

Основната цел на подкрепата е наличието на играчи в топ 100 на мъжката и женската ранглиста от възможно най-много държави, посочват от българската федерация. Избраните се подреждат по няколко критерия - възраст, класиране в ранглистата, представяне по региони и изключителен потенциал.

Томова получава финансирането за втора поредна година. "Избирането на Томова за престижната стипендия стана възможно благодарение на съдействието на Българска федерация по тенис и президента на федерацията и член на борда на директорите на Международната тенис федерация (ITF) Стефан Цветков", се казва в информацията до медиите от българската федерация.

Томова за пръв път участва в основната схема на турнир от Големия шлем. Тя влезе в първия кръг на Australian open като "щастлива губеща" от квалификациите, но още на старта допусна тежка загуба.

През годините фондът е подкрепил играчи, сред които са и шампионите в турнири в Голeмия шлем Густаво Куертен, Ли На, Виктория Азаренка и Йелена Остапенко.

Дневник