Двадесетгодишната Милена Тодорова попадна в състава на България за състезанията по биатлон от зимните олимпийски игри. В Пьончан страната ще бъде представена от пет жени и петима мъже.

Тодорова няма опит в големи състезания при жените. Тя е заслужила доверието благодарение на силното си представяне в младежката световна купа и купата на международната федерация.

Другите състезателки в отбора на България са Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, и Даниела Кадева. От тях единствено Стоянова има опит в олимпийски игри, като тя участва в спринта и масовия старт преди четири години в Сочи.

При мъжете избраните са Красимир Анев, Владимир Илиев, Михаил Клечеров, Антон Синапов и Димитър Герджиков. Първите трима ще участват за трети път в най-големия зимен спортен форум след Ванкувър 2010 и Сочи 2014. За Синапов и Герджиков предстои дебют на олимпийски игри.

Националният отбор спечели максималните десет квоти за Пьончан 2018 - по пет при жените и мъжете, което се случва за пръв път от игрите в Албервил през 1992 г. Подготовката на българските биатлонисти беше насочена към навлизане във върхова форма за зимните игри, като състезанията от Световната купа останаха на заден план.

"Ще подбираме внимателно стартовете с оглед състоянието на биатлонистите, за да бъдат те максимално свежи за олимпиадата. Целта ни е място в шестицата в някои дисциплини на европейското първенство и в осмицата на олимпийските игри", каза треньорът Николай Захаров през октомври.

Най-големите български надежди в биатлона са свързани с европейския шампион в спринта Владимир Илиев и Красимир Анев. След седмица Илиев ще защитава титлата си на европейското първенство от 24 до 28 януари. След това българският отбор заминава за Южна Корея, където на 9 февруари започват зимните олимпийски игри.

Дневник