Роджър Федерер се класира безпроблемно за третия кръг на Australian Open след победа над германеца Ян-Ленард Щруф 6:4, 6:4, 7:6 (4). Петкратният шампион се справи с 55-ия в световната ранглиста за по-малко от два часа. За 19-а поредна година швейцарецът се класира за третия кръг в Мелбърн, като до момента е отпадал само веднъж на подобен етап през 2015 година.

В тазгодишното издание на надпреварата Федерер е много стабилен, като в първите си два мача не изгуби нито един сет.

"Знаех, че няма да е лесно, влизайки в мача. Познавам Ян, защото съм тренирал с него, имах информация за играта му. Беше въпрос дали аз ще успя да се фокусирам върху моята игра. Времето е много горещо, така че съм наясно как всички искат да играят във вечерната сесия. Нямам проблем да играя и през деня, трябва да си подготвен за всички условия", каза световният №2.

Маестрото допусна само една двойна грешка и беше много стабилен в двубоя си с германеца. Федерер записа впечатляващите 17 аса и спечели 83% от точките на своя първи сервис. Швейцарецът проби три пъти Щруф, въпреки че имаше общо 11 възможности по време на двубоя.

В първите две части Федерер беше безапелационен, като единствените колебания в играта му се забелязаха в третия сет. Тогава Щруф успя да го пробие, но швейцарецът веднага върна пробива, като впоследствие срещата влезе в тайбрек, спечелен от Маестрото.

Другият швейцарец, Стан Вавринка, обаче нямаше такъв късмет като сънародника си. Осмият в световната ранглиста напусна турнира в Мелбърн, след като загуби от американеца Тенис Сандгрен. Вавринка отстъпи с 2:6, 1:6, 4:6 пред 97-ия в световната ранглиста и направи един от най-слабите си мачове от години.

Шампионът от 2014 година показа, че все още не е навлязъл във форма след контузията в китката от миналия сезон. Вавринка отпада във втори кръг на Australian Open за първи път от десет години.

Седмият поставен в схемата, Давид Гофен, също напусна след едва втория си мач в Мелбърн. Белгиецът отстъпи на френския ветеран Жулиен Бенето с 6:1, 6:7 (5), 1:6, 6:7 (4) след 2.55 часа. Отпадането му пък "разчисти" още повече схемата за Федерер.

Дневник