Фейсбук" счупи новините и сега се опитва да се отърве от отговорността си – това са първите коментари от експерти за промените в основната рубрика на социалната мрежа.

Създадена едва преди 14 години, тя промени начина, по който хората общуват, получават информация и формират мнението си. След феномена на фалшивите новини, който придоби гигантски размери именно чрез нея, на компанията ѝ се наложи да обясни как така получи такава огромна власт и какво смята да прави с нея.

Наскоро създателят Марк Зукърбърг обяви, че в новинарския фийд ще се дава предимство на снимки и публикации на семейството и приятелите за сметка на съдържанието на медии, търговски марки и други страници. Зукърбърг обясни това с желанието си да засили личните връзки между хората – което бе и първоначалната идея на "Фейсбук".

"Публичното съдържание, което ще виждате, ще трябва да спазва същите стандарти – да насърчава смисленото общуване", писа той. "Като пример – около телевизионните предавания и спорта се образуват многобройни групи от близки хора. Виждаме, че под видеата на живо хората си комуникират много повече, отколкото под останалите. Някои новини дават начало на разговори по важни теми. Но в наши дни гледането на видео, четенето на новини или получаването на известия от страници често е пасивно изживяване."

"Нека бъда ясен: очаквам времето, което хората прекарват във "Фейсбук", както и някои параметри на ангажираността им да намалеят. Очаквам обаче и времето, което прекарвате във "Фейсбук", да е по-ценно."

В централата

Имайки предвид, че социалната мрежа бе създадена с мисълта да служи за лично общуване, не е изненадващо, че служителите ѝ не се вълнуват много от промените във фийда. "Винаги се е смятало, че да набутваш новини и информация за известни личности навсякъде, измества основния фокус на "Фейсбук" - да свързва хората", казва бивш високопоставен служител пред "Бъзфийд". Човек, който в момента работи в компанията, също е положително настроен: "Фейсбук" ще стане по-локален, казва той. Мисля, че като цяло това ще е полезно за човечеството."

Който чупи, купи

Зукърбърг "счупи журналистиката, като радикално обезцени дигиталната реклама, която е жизненоважна за медиите; счупи читателските навици на потребителите – лабораторните плъхове в големия му експеримент – като непрекъснато ги манипулираше и захранваше с неспирен поток боклуци, за да засили "ангажираността" им; счупи и американската демокрация, като седеше с ръце в задника, след като създаде най-ефикасния инструмент за разпространение на политически лъжи и агитпроп и докато чужди агенти експлоатираха платформата му. Сега ще счупи и собствения си сайт", пише Франклин Фоер в "Атлантик".

Според него решението на "Фейсбук" да се върне към корените си е "благородно" и ще бъде полезно за всички. "Няма начин да се поправят щетите, които "Фейсбук" нанесе в последните няколко години. Но Марк Зукърбърг взе благородното решение да върне компанията си към корените ѝ на същинска "социална мрежа", оголена от журналистика и политическа пропаганда.

Медиите остават с пръст в уста

"Фейсбук" може и да не е целяла да се превърне във всеобхватна новинарска медия, но действа именно като такава – огромен процент от потребителите сочат именно нея за основния си източник на информация. И може би няма връщане назад.

Доходите на класическите медии продължават да падат и дигиталната реклама не може да им гарантира спокойно функциониране. Засега няма и широкомащабен успешен експеримент с платено съдържание, макар някои изолирани примери да сочат, че хората са склонни да плащат за качествена журналистика. Високият трафик, идващ от "Фейсбук" и "Гугъл", принуди медиите да инвестират в присъствие и реклама в социални мрежи и да акцентират на лесни за споделяне снимки, заглавия и видеа, за да прикоткат потребителите на собствените си сайтове. Сегашните промени ще обезценят тези инвестиции.

"Факт е, че медиите са пристрастени към трафика, базиран на алгоритми, и че "Фейсбук" е виновна за това", коментира Матю Инграм в авторитетното издание Columbia Journalism Review. "Компанията от години ги притиска да се интегрират в нейната мрежа – с видеата си, с излъчването на живо и с формата Instant Articles."

Но с времето възвръщаемостта е все по-малка и се налага плащанията за реклами на съдържание да се увеличат. Със сегашните промени, "Фейсбук" ще печели още повече, а на публичните страници ще им е все по-трудно да стигнат до крайния потребител.

Диалогът и фалшивите новини

Големият въпрос е дали приоритизирането на хората преди марките и медиите ще помогне в борбата с лъжите, разпространявани в социалните мрежи. От една страна, извеждането на преден план на съдържание, което предизвиква дискусии, ще изчисти по естествен път източниците, на които не може да се има доверие. От друга – фокусът върху личното общуване може да засили ефекта на "ехо стаята" или "балоните", в които потребителите се свързват и виждат само публикуваното от хора, с които са на едно мнение, отбелязва анализ във Vox.

"Ясно е, че емоцията ще бъде дори по-голям фактор във "Фейсбук", коментира в блога си Чарли Бекет от Лондонската школа по икономика.

Алтруизъм или...

"Прекалено много ги хвалят за алтруизма им", казва бивш висш служител на социалната мрежа пред "Бъзфийд". "Според мен става въпрос не толкова за фокус върху "фалшивите новини", колкото за последен опит хората да приемат "Фейсбук" като място, където да споделят лични неща със семейство и приятели."

Многобройни източници на медията твърдят, че в последните пет години тази социална мрежа не е толкова привлекателна за общуване с близки. В това отношение тя отстъпвала на Snapchat, Instagram, iMessage и други, което кара хората да прекарват по-малко време там и да са по-недоволни от това.

Това е по-скоро опит да си върнат потребителите, отколкото да направят света по-добро място, отбелязва за "Бъзфийд" бившият съветник по дигиталните въпроси в Белия дом Джейсън Голдман.

Дневник