Шампионът от последните две издания на "Мастърс" Рони О'Съливан напусна турнира, след като записа тежка загуба от Марк Алън с 1:6 в четвъртфиналите на надпреварата. Седемкратният победител в "Александра палас" не беше на нивото от първия си двубой с Марко Фу във вторник и заслужено отстъпи на серверноирландския си съперник.

В седемте фрейма Ракетата реализира едва 163 точки срещу 524 за Алън. Северноирландецът поддържаше много високо ниво, като успеваемостта му беше 95%, а при дългите удари нямаше нито една грешка.

О'Съливан спечели първата партия, като записа брейк от 75 точки, но след това срещата се движеше в една посока и Алън диктуваше действията. Със серии от 65, 115 и 85 точки Пистолета поведе с 3:1 точно преди почивката.

Дори 15-минутната пауза не успя да "събуди" О'Съливан, а с нова серия от 81 точки Алън добави четвърти фрейм на сметката си, преди да вземе и последните две.

"Рони е емблема в тази игра и аз съм много щастлив, че успях да го победя. Срещу него винаги трябва да си агресивен, защото всяка грешка може да бъде наказана. Затова шансовете трябва да се използват", каза Пистолета.

Загубата е първа за Ракетата в "Александра палас" от 2015 г., когато той отстъпи в полуфинален мач на Нийл Робъртсън отново с 1:6.

Седемкратният победител в "Мастърс" обясни, че отново не се е чувствал добре. Още след победата над Фу с 6:0 в първия кръг О'Съливан каза, че страда от вирусно заболяване.

"Определено се мъчих. Марк игра много добре и заслужаваше да спечели. На мен ми остава да си почина добре и да съм готов за следващия турнир. Не искам да си търся оправдания, но определено не бях готов. Ако бях футболист, щях да пропусна този мач, но това е индивидуален спорт", каза Ракетата.

Така 42-годишният британец няма да може да запише "тройна корона" в една година. Той спечели UK Championship за шести път през декември, а третият турнир от короната е световното първенство. За последно Марк Уилямс през 2002-2003 успя да спечели и трите турнира в един сезон. Преди това постижението се е удавало единствено на Стивън Хендри (1989-1990 и 1995-1996) и Стив Дейвис (1987-1988).

О'Съливан има 18 трофея от "Тройната корона", колкото и Хендри.

Алън е първият полуфиналист в тазгодишния "Мастърс". За трети път в кариерата си северноирландецът се класира сред най-добрите четирима, но никога не е играл финал. Неговият съперник ще бъде определен от срещата между Джон Хигинс и Райън Дей.

В долната половина на схемата четвъртфиналите са Джъд Тръмп – Шон Мърфи и Кайрън Уилсън – Марк Уилямс.

Дневник