Няма никакви правни пречки в сегашната нормативна уредба за подмяна и модернизиране на лифтовете и влековете на Витоша. Бездействието на общината, която не прекъсва договора със сегашния собственик, не позволява привличането на нови инвеститори във въжени линии и подсказва, че управляващите готвят новия план за управление на природния парк специално за сегашния собственик на неработещите съоръжения - дружеството "Витоша ски АД". Тази позиция изразиха на форум в София представители на пет извънпарламентарни партии - Демократи за силна България, "Да, България", "Зелените", БЗНС и ДЕОС.

"Ние бихме ги поставили в "черен списък" (както с ремонтите в София) като дружество, което не може да стопанисва десетина съоръжения и е съсипало ски-зоната на Витоша", заяви общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева.

Пред участниците в кръглата маса юристът Любомир Костадинов настоя да бъдат разкрити публично документите по приватизацията, за да се види ясно какво е поето като задължение и какво не.

Представителите на петте политически сили упрекнаха Министерството на околната среда за това, че бави влизането в сила на новия план. Те настояха новият план да укаже точно колко, къде и с какъв капацитет да се строят евентуални нови съоръжения и кои писти да обслужват.

"Тук, както и в казуса с Пирин, не става дума просто за една планина. Планините, плажовете, горите ни, те са само пробен камък - за наглостта на опонентите ни, но и за нашето търпение, за това ще позволим ли да превземат нашата земя и - още по-лошо - да ни обърнат едни срещу други. Не искаме да спираме развитието на туризма в най-големия парк на столицата. Всъщност, в казуса с Витоша има само една машина, която трябва да бъде спряна. Машината за лъжи", заяви Мануела Малеева, член на изпълнителния съвет на "Да, България".

Дневник