Над 500 души са с присъда, която включва и лишаване от свобода, но не са в затвора. Това са данните, с които към момента, разполага прокуратурата, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя даде брифинг във връзка с началото на назначената от Сотир Цацаров проверка за това как се привеждат в изпълнение влезлите в сила присъди, които предвиждат лишаване от свобода.

"Не са получени всички справка и нямаме пълна информация за лицата, по отношение на които са наложени наказания лишаване от свобода и доживотен затвор и те не се изтърпяват. До вчера анализът на събраните справки сочи, че такива лица са над 500", заяви Арнаудова, цитирана от агенция "Фокус".

Повод за проверката е шесторното убийство в Нови Искър, при разследването на което се оказа, че основният заподозрян не е бил открит осем години, за да бъде вкаран в затвора. "След инцидента главният прокурор разпореди проверка от спешен порядък от всички прокуратури, които изпълняват присъди. Целта беше да се установи реалният брой на лицата и какви са причините те да не изтърпяват наказанията си", заяви още Арнаудова.

Дневник