Президентът на Международния колоездачен съюз (UCI) Давид Лапартиен изрази надежда казусът с положителната проба на Крис Фрум за салбутамол да се разреши бързо. Французинът, който беше избран на поста през 2017 г., се надява всичко да завърши преди първата голяма обиколка за годината "Джиро д'Италия", която започва през месец май.

Фрум вече обяви, че ще преследва спечелването на розовата фланелка, но съществува вариант той да бъде признат за виновен и дори да спечели, резултатът му да бъде отменен.

"Случаят не е добър за колоезденето, защото това е най-известният състезател, който имаме в момента. Надявам се всичко да се разреши преди Джирото, защото така всички ще са по-спокойни", каза Лапартиен пред "Нойе Цюрхер цайтунг".

Французинът твърди, че UCI не третира по специален начин звездата на "Скай", след като правата му не са спрени. Фрум беше хванат с двойно повече количество салбутамол след 18-ия етап на "Вуелта Испания" и тепърва ще трябва да изяснява случая.

"Ние се стремим да защитаваме интереса на всеки състезател. Както знаете, салбутамолът е такова вещество, че е разрешено в определени дози. Затова спиране на правата би било в разрез с правилата", добави президентът на UCI.

Случаят с Фрум раздели колоезденето, като някои състезатели открито се обявиха срещу британеца. Други пък като Алберто Контадор отказаха да вземат страна.

Двукратният световен шампион (1991 и 1992 г.) и победител в Джирото през 1990 г. Джани Буньо защити британеца. Италианецът, който в момента е президент на асоциацията на професионалните състезатели (CPA), смята, че Фрум е "невинен до доказване на противното".

"Аз съм на неговата страна, но ако той не успее да докаже невинността си, ще трябва да си плати. Важното в случая е, че спортното правосъдие винаги решава бързо", обясни Буньо.

Един от противниците на Фрум и втори от "Тур дьо Франс" през 2016 година, Ромен Барде, не е съгласен с цялата ситуация. "Не виждам как той ще се състезава все едно нищо не е станало. Случилото се с него е катастрофално за цялото доверие в колоезденето", обясни френската звезда.

Дневник