Службата за гражданска защита на Швеция ще разпространи сред близо 4.7 милиона домакинства брошура с инструкции какво да си подготвят и как да реагират, ако започне война. Това се случва за пръв път от 1961 г. насам, макар че такава брошура е била разпространявана за вътрешна употреба в администрацията до 1991 г.

Според в."Афтонбладет" брошурите Om kriget kommer (Ако дойде война) ще бъдат изпратени през май или юни.

Местните медии припомнят, че от 2014 г. неутралната страна увеличава разходите за отбрана и маневрите на армията - основно заради потенциална заплаха от Русия, макар че по върховете се спори колко реална е тя.

Брошурата, издадена за пръв път през 40-те години в началото на студената война, описва какво конкретно да си подготви населението, как да си набавят гражданите основни неща като храна, питейна вода и отопление, как да действат и към кого да се обърнат в случай на сериозна заплаха за националната сигурност.

Кристина Андершон от Агенцията за гражданска защита обяснява, че "ако навремето е ставало дума само за война, сега обществото е съвсем различно и заплахата е много по-сложна - криматични промени, терористични нападения, пандемии и манипулиране на информацията".


В текста ще е обяснено и как да се участва в "тотална отбрана" при военен конфликт. Андершон обяснява, че от 25-30, а може и и повече, години в Швеция не са използвани термини като всеобща тревога или тотална отбрана, поради което шведите почти нищо не знаят за подобни ситуации.

Социологическо проучване на MSB, публикувано в началото на годината, показа значително увеличаване на шведите, притеснени от разпространението на ядрено оръжие (59%, или с 23 пункта повече от 2016 г.). Много са и загрижените за ИТ сигурността (59% спрямо 40% през 2016 г.) и за биологическите и химически оръжия (46% срещу 29%).

След като за пръв път от десетилетие на остров Готланд в Балтийско море бяха постоянно разположени шведски военни части, а през миналата година бе проведено най-голямото учение от 23 години насам, четирите основни опозиционни партии за пръв път постигнаха споразумение, че страната би трябвало да потърси членство в НАТО.


Предвожданото от социал-демократи правителство настоява, че няма нужда Швеция да се присъединява към отбранителен съюз. Но властите в Стоколм подписаха споразумение за сътрудничество, което позволява на части на НАТО да действат по-лесно на територията на страната в случай на конфликт.

Премиерът Стефан Льофвен обяви преди дни планове за създаване на нова институция, която да се занимава с "психологическа отбрана" в борбата с дезинформацията. "Модерната версия на тоталната отбрана трябва да е способна да ни защитава от опити от чужбина да се влияе на демократичното общество", обясни той.

Дневник