Имайки предвид успехите, с които България се справи с мигрантската криза през 2015 и 2016 г., Австрия е за встъпването на България в Шенгенското пространство и ще подкрепи присъединяването на България. Това каза австрийският външен министър Карин Кнайсл в София след разговор с българския си колега Екатерина Захариева. Точно месец след като оглави дипломацията на новото австрийско правителство, Кнайсл посрещна рождения си ден в София със срещи със Захариева и президента Румен Радев.

"Австрия е един от най-важните партньори на България. Радвам се, че имаме общи приоритети и сме заедно в тройката на председателството на Европейския съюз", каза Захариева след срещата и заедно с Кнайсл изтъкна, че сред засегнатите теми са били европейската перспектива на Западните Балкани, миграционната политика на Европейския съюз и финансовата рамка на блока след 2020 г. "Скъпа Екатерина, много съм щастлива, че днес на рождения си ден мога да бъда в твоята компания", каза още Кнайсл на Захариева в началото на брифинга.

Захариева каза, че двете държави ще се стремят екипите да са в постоянен контакт и да обменят информация, за да "няма никаква пауза между двете председателства", за да се приемат политики без никакво забавяне. Това е важно заради обсъждането на финансовата рамка на ЕС след 2020 г., което ще започне в София и ще продължи след предаването на председателството на Виена.

"Няма как страните, които са външни граници, да бъдат оставени сами"

Според Захариева двете са разговаряли и за политиките по предоставяне на убежище и нуждата от промени в Дъблинския регламент. "България и нашето председателство ще положи всички усилия, за да се постигне съгласие" за това как трябва да изглежда регламентът. "Общи са разбиранията между България и Австрия, че трябва да положим всички усилия, за да защитим външните граници на Европейския съюз. Искам да благодаря на Австрия за приноса във "Фронтекс", за хората, които са тук, за да помагат в опазването на българската, но и на външната граница", каза още Захариева и изтъкна, че е важно да се работи за бързо връщане на мигрантите в страните им по произход, но няма как държавите външни граници да бъдат оставени сами.

"Трябва да направим новата политика така, че да може да работи и в криза, а не да се налага, както се случи през 2015 г., да се взимат спешни мерки за разселване и квоти, които за съжаление разделиха мнението в ЕС и станаха една от причините за постигане на по-трудно съгласие по това досие." В заключение по тази тема българското председателство ще положи всички усилия за консенсус по това досие, за да може новата политика да работи и в нормални условия, и в криза, обобщи Захариева.

След коментарите на Захариева за миграцията австрийският първи дипломат изрази "уважението си към работата на българското правителство и българските политици за всичко, което постигнаха през 2015-2016 г., когато беше труден момент за мигрантските потоци и България се оказа в позицията на транзитна страна". Тя каза, че е необходима широка реформа, за да се защитят външните граници на Европейския съюз и че "нямаме право да оставим сами държавите, които са на външната граница".

Турция и Западните Балкани

Попитана от австрийски журналист дали България и Австрия споделят една и съща позиция по отношение на Турция, Захариева обясни, че "има някои детайли в позициите, но има и много общи неща, като например, че Турция е много важен партньор за борбата с тероризма и кризата с бежанците". Захариева отбеляза, че натискът върху българската граница е намалял с 84% след подписването на споразумението между Евросъюза и Турция през 2016 г. Тя определи Анкара като "много важен партньор в икономиката, енергийната диверсификация и сигурност в Европейския съюз". Членството в ЕС обаче изисква "изпълнение на ясни условия, които няма как да се заобиколят и всяка страна, която иска да бъде член на ЕС, трябва да се придържа към високите стандарти на върховенството на закона и защитата на човешките права. Но ние трябва да говорим с Турция, да водим диалог и да бъдем максимално близко."

Кнайсл припомни, че на 25 януари заминава за Истанбул за среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу. "Искам да се присъединя към мнението, че диалогът е най-важният в момента. Но по отношение на присъединяването на Турция - това е друга тема и друго досие", отбеляза австрийският външен министър. В програмата на новото австрийско правителство се казва, че кабинетът ще е против членството на Турция в евросъюза.

Двете уточниха, че София и Виена ще работят по посока на интеграцията на Западните Балкани, тъй като европейската перспектива е единствената им възможност за стабилност, просперитет и демокрация.

Трудов пазар и помощи

Попитана за ограниченията в достъпа до трудовия пазар и социални помощи, които да засягат и европейски граждани, и за новодошли в страната, тя каза, че с въпроса вероятно се имат предвид ограниченията в достъпа до помощи за новодошли в страната (също заложени в програмата) и е "необходима всеобхватна реформа, за да се преодолеят различията". Малко след изборите, които създадоха коалицията между Австрийската народна партия и Партията на свободата, лидерът на последната и вече вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе заговори за възможността да бъдат въведени мерки, за да се затегне достъпът до трудовия пазар за граждани на източноевропейски държави, сред които има и членки на Европейския съюз. Впоследствие идеята не стана част от програма.

На въпроса дали Австрия би направила компромиси в името на обща европейска политика за миграцията тя каза, че "това наистина е един пакет, който трябва да се решава цялостно и с всичките му компоненти".

Дневник