Дрон спаси двама души, които плуваха недалеч от австралийски бряг, и това се случи за първи път в света, предадоха австралийски медии и "Ройтерс".

Спасителната операция се случи на плажа "Ленъкс хед", популярен сред сърфисти южно от Бризбейн. Там спасители се приготвяха за обучение как дронове да се използват при спасяване на плувци в беда. Обучението обаче се превърна в реалност, когато участници в него забелязаха, че двама души, плуващи отвъд безопасната зона, действително не могат да се върнат, каза в изявление местното австралийско правителство.

Спасители разказват, че тогава пуснали дрона и го насочили към бедстващите. Операцията отнела точно 70 секунди, а когато плуващите стигнали до брега, били изтощени, но без никакви травми.

"Никога досега дрон не е бил оборудван с плаващо устройство, използвано за спасяване на плувци по този начин," каза Джон Бариларо, вицепремиер на щата Нов Южен Уелс, цитиран от "Ройтерс".

По думите му правителството на щата вече е инвестирало 343 000 за тестове с безпилотни устройства през декември. Австралия, по-голямата част, от чиито 24 милиона жители живеят на брега, е регистрирала 291 случаи на удавяне от юли 2016 г. до същия месец миналата година. Това лято (в Австралия то започна през декември) е имало 40 удавници до момента, докато миналата година по това време - 69.

Дневник