Григор Димитров беше критичен към себе си след трудната победа над Андрей Рубльов в третия кръг на Australian Open. Българинът се класира за осминафиналите в първия турнир от Големия шлем за сезона след оспорван двубой с руснака, който завърши за 3.07 часа при 6:3, 4:6, 6:4, 6:4.

"Това беше един от най-важните мачове за мен, защото много неща в играта ми отново не се получаваха и просто трябваше да намеря отговор. Доволен съм, че спечелих. Андрей е добър тенисист, показа качествата си още на US Open, когато ме победи", каза Димитров.

Той обясни, че физически се чувства добре и горещото време в Мелбърн, където температурите надхвърляха 40 градуса, не му е повлияло толкова. "Дали е топло или студено, не ме интересува".

"Чувствах се добре психически и това ми помагаше да стоя в мача. Опитвах се да мисля по-просто и да предвиждам ситуациите. Очаквах своите шансове в геймовете, но също така имаше моменти, когато ситуацията беше на кантар, тогава и първият ми сервис ми помогна", каза Димитров.

Българинът уточни, че се е възползвал в края на мача, когато Рубльов вече е имал проблеми с издръжливостта си.

"Има компененти, от които не съм доволен и които ме притесняват. Трябва да разбера защо някои неща в играта ми не се получават. Може би помогна фактът, че останах спокоен в продължение на срещата и не се поддадох на емоциите", добави Димитров.

"През миналата година научих доста важни неща. Не мога да кажа, че съм променил кой знае какво в подготовката си, но знаете, че понякога процесът е дълъг и изисква време, докато събереш всички парчета, за да постигнеш успех", каза още българският тенисист.

В четвъртия кръг той ще се изправи срещу победителя от двубоя между Ник Кириос и Жо-Вилфред Цонга. Срещу австралиеца Димитров има положителен баланс – две срещу една победи, но загуби последния двубой помежду им в Бризбейн. Срещу Цонга българинът има четири загуби от четири срещи.

"Със сигурност ще гледам този мач във ваната с лед, защото трябва да се разхладя. И двамата са страхотни тенисисти. Ник играе невероятно в момента и мисля, че ще бъде много интересна среща. Дано публиката да се наслади на мача, аз ще го направя", завърши полуфиналистът от 2017 г.

Дневник