Със символична първа копка в кв. „Тракия“ днес бе дадено началото на мащабен проект за благоустрояване на пет района в Шумен. Нов облик, освен кв. „Тракия“, ще придобият ул. „Тича“, градинката до ДКЦ1, кръстовището на ул. „Станционна“ и бул. „Симеон Велики“, пространството от пенсионерски клуб №7 до Съдебната палата по ул. „Съединение“.

Ремонтите на обектите са по проект „Благоустрояване и рехабилитация на части от техническата инфраструктура на Шумен“ и са на стойност 7 178 080 лв. От тях 6 101 368 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 1 076 712 лв. са национално съфинансиране.

За дейностите, които предстои да се извършат в петте района, днес на брифинг в общината говори ръководителят на проекта Ваня Максимова. На пресконференцията присъстваха кметът Любомир Христов, заместниците му, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, областният управител проф. Стефан Желев и заместниците му, общински съветници, представители на фирмите, които ще извършват строително-ремонтните дейности.

Максимова обясни, че предстои да се обновят общо над 40 хил. кв.м. тротоари, улици, междублокови пространства, детски площадки, паркове, с което ще се подобри качеството на градската среда.

Това е голям проект за град като Шумен. За реализирането ме експерти и служители на общината свършиха много работа, за което им благодаря. Влагаме над 7 млн. лв. в пет обекта, като най-мащабен от тях е този в кв. „Тракия“, каза кметът Любомир Христов.

Ще държим много на качеството при изпълнение на дейностите. Ще има контрол от моя страна, от заместник-кметът Боян Тодоров. Обръщам се към медиите и гражданите - също да следят за доброто изпълнение на проектите, за да можем да реагираме веднага, а не когато вече е късно за поправка“, каза още Любомир Христов.

В кв. „Тракия“ предстои да се изградят пешеходни алеи, тротоари, да се обновят междублокови пространства, да се постави улично осветление в района на 11 улици. Стойността на ремонтните дейности там е 2 539 032 лв., а изпълнител е „Автомагистрали - Черно море“ АД.

По ул. „Тича“ ще се възстанови пътното платно, настилката, ще се изградят тротоари. Сумата за тези дейности е 2 031 968 лв. и те ще се извършват от „Виа Конструкт Груп“ ЕООД. Същата фирма ще облагороди градинката до ДКЦ 1 за 666 718 лв.

По възстановяване на пътното платно, настилката, направа на зелени площи, улично и парково осветление на кръстовището на ул. „Станционна“ и бул. „Симеон Велики“ ще работи фирма „Интегрирани строителни системи“ ЕООД. Облагородяването на този район е на стойност 1 292 705 лв.

Фирма „Барс“ АД ще извършва строителните работи по пешеходната зона и северния тротоар на ул. „Съединение“ от Пенсионерски клуб №7 до Съдебната палата. Проектът тук е за 647 656 лв.

Всички фирми изпълнители по проекта бяха определени с обществени поръчки. Промяната на петте района трябва да е факт до 4 януари 2019 г.

ШУМ.БГ