Над 3 200 деца са родени от майки под 18-годишна възраст през 2017 година, съобщи вицепремиерът по демографска политика Валери Симеонов ("Обединени патриоти") по време на парламентарния контрол.

Той уточни, че данните на Националния статистически институт за раждаемостта през миналата година предстои да бъдат публикувани през април. По данни на социалното министерство на база изплатените еднократни помощи за раждане на дете, през 2017 г. Са родени 60 759 деца.

Ранното майчинство може да бъде фактор за риск от социално изключване и изолация, изоставяне и т.н., каза Симеонов. Той изтъкна, че съществуват разработени национални програми за предотвратяване на злоупотребите с деца, за закрила на детето и др., в които има заложени мерки за намаляване на ранните бракове – основно работа на терен в общността и са раздаване на информационни материали.

"Необходимо е да се работи в посока промяна в нагласите на населението, а това може да стане чрез работа с родителите, чрез санкции", изброи вицепремиерът. Той изнесе данни от проверки през 2016 г., когато районните прокуратури са били уведомена за 396 случая на момичета, родили преди да навършат 18 г. В 176 от случаите е направен отказ от образуване на досъдебно производство, най-често защото момичето е било навършило 16 г. Образувани са 43 досъдебни производства, като в 2 случая е наложено ефективно наказание за срок от 6 месеца.

Dnevnik.bg