Подготвяният законопроект за доброволната военна служба се отнася за онези младежи и девойки, които имат желание да служат, тоест да получат военно обучение. Това обяви в кулоарите на Народното събрание министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той обясни, че експертите трябва да решат дали доброволната служба ще е за срок от 6 или 9 месеца. "Тези български граждани, които предпочетат да загубят част от личното си време за да служат на страната си, да получат военни способности да могат да я защитават, след това да се ползват от определени предимства при постъпване на работа, при кандидатстване във висше училище и т.н.", добави Каракачанов в кулоарите на парламента.

Той смята, че военно обучение в училищата може да започне експериментално още от тази година в тези градове, в които има военни училища или големи гарнизони и могат да се осигурят квалифицирани преподаватели. Подходящи градове според министъра са Варна, Бургас, Велико Търново и Пловдив.

От следващата година военното обучение можело да започне в цялата образователна система. Каракачанов не уточни колко годишно ще бъдат часовете по военно обучение в училищата, тъй като това зависело от финансовия министър. В момента часове по военно обучение са 5 годишно. Според източници на "Дневник" от Министерството на отбраната има идея часовете да са 50 годишно и да има и практическо обучение в лагери извън училищата.

Dnevnik.bg