Системата за известяване на местонахождението на спортистите в извънсъстезателен период е законна, реши Европейският съд по правата на човека в Страсбург. Според заключението тя не нарушава свободата на спортистите.

Казусът стигна до съда след жалба от страна на френските съюзи, в които са се обединили няколко спорта - ръгби, футбол, баскетбол и хандбал. Те настояваха, че се нарушава личният им и семеен живот.

Според действащите правила спортистите са задължени да посочват къде ще се намират поне в един час от денонощието всеки ден, за да могат допинг контрольорите да ги посетят за извънсъстезателни проби на случаен принцип.

В решението си съдът прие, че изискването има влияние върху личния им живот, но уточни, че общественият интерес оправдава тези мерки.

Световната антидопингова агенция (WADA) приветства решението на съда. Генералният директор на организацията Оливие Нигли посочи, че извънсъстезателните проверки имат ключова роля в засичането на допинга.

"Точната информация за местонахождението на спортистите е ключова за успеха на антидопинговите програми", каза той. По думите му именно във времето извън състезанията е най-вероятно даден спортист да използва забранени вещества.

Dnevnik.bg