Българската държава не отделя средства за финансиране на неправителствени организации (НПО), които работят за защита на човешките права. Основният ресурс минава през Министерството на спорта и е насочен към спортни федерации.

Това са част от изводите на доклад за България на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA). Анализът обхваща периода 2011-2016 година и българските му автори са Димитър Марков и д-р Мария Йорданова от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

"Нашата задача беше да проучим доколко НПО-секторът в България има свободата да оперира финансово и дали има случаи на репресии по отношение над подобни организации. Основният извод е, че НПО на хартия имат достатъчно свобода, но липсва тотална държавна политика и подкрепа за каузи, което прави наличният ресурс достатъчен само за оцеляване", коментира пред "Дневник" Димитър Марков от ЦИД.

Той направи уточнението, че анализът е правен преди приемането на промените в Закона за юридически лица с нестопанска цел, които предвиждат създаването на Съвет за развитие на гражданското общество към Министерския съвет.

Неговата дейност ще е насочена към това държавата да провежда политика за подкрепа на развитието на гражданските организации и създаването на условия за насърчаване и финансова подкрепа на граждански инициативи и подпомагането и насърчаването на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза от страна на държавата, чрез данъчни и други финансови и икономически облекчения.

В доклада на Агенцията на Европейския съюз за основните права се посочва, че има три основни канала, през които минава правителственото финансиране за НПО сектора.

Първият е субсидирането на социални услуги към организации, които ги предлагат. Вторият е директно финансиране от централния бюджет, което е достъпно за определен брой организации, включени в закона за държавния бюджет - като Българския червен кръст, някои културни организации. През 2016 година списъкът с тези организации е включвал 26 НПО.

Третият начин е финансиране през отделните министерства. "Най-големият дял от тези средства е съсредоточен в Министерството на спорта и е насочен към различните спортни федерации, които според българското законодателство са неправителствени организации. Средствата предвидени за останалите ведомства са най-често свързани с прилагането на различни закони и политики, за които съответното министерство е отговорно", пише още в доклада. В него се дава пример, че парите в Министерството на правосъдието са предназначени за финансиране на организации, които работят в сферата на домашното насилие и подкрепата на жертви от престъпления.

В доклада се отбелязва, че от 2011 година насам, размерът на финансиране за неправителствени организации не се е променил особено.

Dnevnik.bg