Девет държави членки на Европейския съюз имат последно предупреждение заради нарушения на нормите за чистота на въздуха. Това съобщи говорителят на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от БНР.

Става дума за Чехия, Германия, Испания, Франция, Италия, Унгария, Румъния, Словакия и Великобритания. Комисарят по околната среда Кармену Вела е поканил министрите на околната среда на тези държави, за да им даде възможност да изложат мерките, които ще предприемат за решаването на проблема.

Той подчерта, че "срещата за качеството на въздуха е свикана по три причини – за защита на гражданите, за да се изясни, че ако няма подобрение в тези държави, ще има правни последици, и за да се напомни на държавите членки, че тази стъпка е краят на един дълъг, според някои дори твърде дълъг, период на предложения за помощ, съвети и предупреждения", предаде пресслужбата на Европейската комисия.

Европейската комисия иска да си сътрудничи с държавите членки, за да им помогне да изпълнят ограниченията за емисиите, които те са се съгласили да спазват, и които гарантират здравето на гражданите, се посочва в съобщението.

Европейското законодателство за качеството на въздуха и по-чистия въздух за Европа (Директива 2008/50/ЕО) определя лимити, които не може да бъдат превишавани никъде в ЕС и задължава държавите членки да ограничават излагането на гражданите си на вредни замърсители на въздуха.

Въпреки това задължение качеството на въздуха от години е проблем на много места. В 23 от 28 държави членки стандартите са все още превишени – общо в над 130 европейски града.

От 2008 г. Еврокомисията е предприела правни действия срещу държави членки за лошото качество на въздуха, като се е фокусирала първоначално върху въпроса за фините прахови частици (PM10), за който срокът за изпълнение бе 2005 г., и за азотния диоксид, за който срокът беше 2010 г.

Правните действия за азотния диоксид са насочени към 13 държави членки, като в момента има наказателни процедури срещу Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Испания, Великобритания и Люксембург.

За фините прахови частици има процедури срещу 16 държави членки – Белгия, България, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Португалия, Полша, Румъния, Швеция, Словакия и Словения и два от тези случаи (срещу България и Полша) са били отнесени пред Съда на ЕС. Той се произнесе за превишаване на допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици в България през април 2017 г.

Деветте държави членки, поканени на срещата, са тези, които вече са получили мотивирано становище и за които следващата фаза от наказателната процедура ще бъде отнасяне към Съда на ЕС.

Dnevnik.bg