Британецът Колин Фърт е поредната филмова звезда, обявила, че повече няма да работи с Уди Алън, предаде Би Би Си. Изявлението на актьора следва старите обвинения в сексуален тормоз, повторени вчера от доведената дъщеря на режисьора Дилън Фароу, както и примера на редица колеги на Фърт в началото на седмицата, обърнали гръб на режисьора в светлината на кампанията #MeToo. И накара изданията от двете страни на Атлантика да се запитат: след 4 оскара, десетилетия обожание и над 60 филма това ли е краят на кариерата на Уди Алън?

Обвиненията срещу Алън предхождат кампанията #MeToo с 25 години и макар официалното разследване да завършва, без да са повдигнати обвинения, Дилън не повтаря твърденията си от години. Осиновена дъщеря на Алън и Миа Фароу от дългогодишната им връзка, в телевизионно интервю за CBS онзи ден тя повтори, че доведеният й баща я е завел на тавана на къщата им и е блудствал с нея през 1992 г., когато е била на 7 години. И добави, че Алън често я канел да лежат в леглото заедно по бельо.

"Той лъже от години", заяви 32-годишната днес Дилън.

През 1992 г. Фароу и Алън водят люта битка за попечителство над децата. Две разследвания срещу актьора приключват, без да съберат достатъчно доказателства за обвиненията. През 2014 г. Дилън ги повтори в отворено писмо и запита защо Холивуд я игнорира от години, и настоя, че Алън е използвал властта и известността си, за да прикрие следите си. Тогава тя бе подкрепена от брат си Ронан - също осиновен от Алън, а днес един от журналистите, направили разкритията за Харви Уайнстийн.

"Въпреки че семейство Фароу цинично използва възможностите, разкрити от кампанията "Времето изтече", за да повтори отдавна дискредитираните си обвинения, това не ги прави по-достоверни, посочи 82-годишният Алън в отговор. Никога не съм блудствал с дъщеря си - както заключиха всички разследвания преди четвърт век."

Независимо от това от началото на седмицата редица актьори се разграничиха от Алън. Тимъти Чаламет, изгряваща звезда от нашумелите филми "Наречи ме с твоето име" и "Лейди Бърд", обяви, че ще дари заплатата си от предстоящия филм на Алън за благотворителност; режисьорката на "Лейди Бърд" и актриса Грета Гъруиг изрази съжаление, че се е снимала в "На Рим с любов" от 2012 г., а най-новият филм на Алън "Въртележка" е провал със само милион и четиристотин хиляди долара в боксофиса от началото на декември. В защита на Алън се е обявил засега единствено Алек Болдуин, наричайки новото отношение към режисьора несправедливо и тъжно.

Dnevnik.bg