Международна група за пране на пари чрез криптовалутата уанкойн (OneCoin) беше разбита след съвместна акция на ГДБОП, Специализираната прокуратура и ДАНС. Българските служби се включили в разследването на прокуратурата в германския град Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия) за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута.

До разследването се стигнало заради свързани с българското дружество хора, сред които две български с германско гражданство. Разследващите установили местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги фирми, използвани от международната престъпна организация.

На 17 и 18 януари в присъствието на представители на Европол и германските разследващи органи са претърсени офисите на българското търговско дружество, както и на още 14 други дружества. Иззети са множество веществени доказателства, включително сървъри. До момента са разпитани 50 души като свидетели.

По време на разследването е установено, че регистрирано в Обединените арабски емирства дружество действа на 4 континента чрез стотици свързани с него фирми. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн). В Германия разпространението на уанкойни е забранено и се предполага, че тази валута служи като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги.

Германските власти имат съмнения, че по този начин може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации.

Българското дружество е изпълнявало функциите на фактически търговски представител и дистрибутор на виртуалната валута, създадена от регистрираната в ОАЕ компания. В момента дейността на свързани с нея дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и още няколко държави.

Dnevnik.bg