Хиляди ученици от гимназиите и студенти от университетите в Унгария протестираха в петък пред парламента с настояване да се реформира образователната система, защото не успява да ги подготви за живота през XXI век, съобщи "Ройтерс".

Недоволните младежи смятат, че образованието е прекалено фокусирано върху зубренето и трупането на ненужна информация, вместо да стимулира креативност и критично мислене. Под студения дъжд те преминаха с плакати с надписи "Усещам, че оглупявам" и "Мозъкът ми се свива".

"В същината си това е протест за реформи, но можем да го определим и като протест срещу правителството, тъй като критикуваме работата му в образователния сектор", казва пред агенцията 17-годишният Балаш Фусфа. "Дойдох, защото абсолютно съм съгласна, че образователната ни система е в лошо състояние", допълва 21-годишната студентка Флора Кокенди.

Критици на премиера Виктор Орбан казват, че той се е провалил в реформирането на държавни структури като образованието и здравеопазването, страдащи и от изтичането на талантливи кадри към Западна Европа.

"Справедливо, демократично и модерно образование за всички студенти", пише на една от раздаваните на шествието листовки. В нея се настоява също за безплатни учебници, засилена роля на студентите по въпросите на образованието и намаляване на часовете, в които задължително трябва да се стои в училище.

В образованието Орбан национализира почти всичко и наложи строг контрол над издаването на учебници, допълва "Асошиейтед прес". Студентът Андраш Богнар казва пред агенцията, че "образователната система ни превръща в страдащи и нерешителни възрастни с идеи, които нямат нищо общо с реалността".

Управляващата партия "Фидес" е изправена пред редовни парламентарни избори на 8 април, на които се очаква да спечели трети пореден мандат от 2010 г. насам.

Dnevnik.bg