"Ще продължим сегашната си кампания срещу терористите, но вече основният фокус на американската национална сигурност не е тероризмът, а конкуренцията между велики сили." Това заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис при представянето на новата стратегия за национална сигурност на страната, за която съобщи преди седмици президентът Доналд Тръмп.

Това е първият подобен документ от 2014 г. насам и Матис, чието ведомство ще следва новите приоритети, нарече Русия и Китай "ревизионистични сили", които "се опитват да създадат един свят, съответстващ на авторитарните им модели".

Пентагонът представи в петък 11 страници с резюме на публичната част на стратегията, в които не е описано как ще се извърши този поврат и как ще се отрази той на бъдещите разходи на САЩ за отбрана. Той се случва след близо 20 години даване приоритет на борбата с тероризма, както и в момент, когато президентът Доналд Тръмп се опитва едновременно да засили доминиращата позиция на страната си по света и да подобри връзките с Москва и Пекин заради възможността им да повлияят върху ядрената и ракетната програми на Северна Корея.

Засега няма реакция от Пекин, но руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Вашингтон е поел по пътя на конфронтацията, "вместо да води нормален диалог и да използва за основа международното право". Ние сме отворени за диалог, готови сме да обсъждаме военни доктрини, добави той.

Елбридж Колби, зам.-помощник секретар на отбраната по стратегическите въпроси и развитието на армията, заяви малко по-рано на среща с журналисти, че в момента Русия е значително по-дръзка от Китай в употребата на военна сила.

Най-вероятно визирайки Русия, бившият генерал Матис предупреди: "Не заплашвайте нашия експеримент с демокрацията. Ако ни предизвикате, това ще е най-дългият и най-кошмарният ви ден".

Русия анексира Кримския полуостров и се намеси военно в Сирия в подкрепа на Башар ал Асад, но е и с ограничени икономически ресурси, каза още Колби. Китай, от друга страна, е описан като икономически и военни въздигаща се сила. Пекин започна стигаща далеч военна модернизация, която - по думите на Колби - "е в дълбоко противоречие с нашите интереси".

Северна Корея е представена сред приоритетите като повод САЩ да се съсредоточат върху противоракетна защита срещу заплаха от Пхенян. Освен ядрено оръжие, властите там са натрупали арсенал и от биологични, химически и конвенционални оръжия.

В документа се посочва още, че международните съюзи ще са изключително важни за американската армия. Но макар тя да е най-оборудваната и добре снабдена, ще има нужда от споделяне на бремето на разходите за отбрана. Матис каза, че САЩ ще подсилват традициноинте си съюзи, докато изграждат нови партньорства и изслушват идеи на другите държави. "Искаме да ни убедят, осъзнавайки, че не всички добри идеи идват от страната с най-много самолетоносачи в света", добави той.

Новата стратегия отчита, че "специално Китай и Русия много активно работят през последните години за разработят военни способности, за да отправят предизвикателство към нашето военно предимство", каза Елбридж Колби. "Тази стратегия представлява фундаментален поврат, с която заявяваме "Вижта, трябва в известен смисъл да се завърнем към основните елементи за потенциална война и фокусът на тази стратегия ще е върху приоритизирането при подготовката за война, в частност - война между големи сили."

Пентагонът работи и върху политически документ за ядрения арсенал на страната. Матис не конкретизира какво може да съдържа той, министърът посочи, че приоритет се дава на въздържащата сила на това оръжие, "така че то никога да не се налага да бъде употребявано".

Става дума за ядрено въздържане на противника, а не на способност за водене на ядрена война. Освен ако не с естигне до най-лошия ден за нашата страна или за световната история, каза Матис.

Министърът отправи остри думи към американския Конгрес заради неспособността му да постига компромис за бюджетите. Конкурентното ни военно предимство ерозира "във всички сектори", отчасти заради недостатъчно финансиране, добави той. В четвъртък в Камарата на представителите бе одобрен бюджет, с който администрацията може да изкара до 16 февруари, но той е на ръба да се провали в Сената.

"Колкото и да са били трудни последните 16 години на война, никой враг на бойното поле не е нанесъл повече вреда на бойната ни готовност, отколкото сборният резултат от орязването на разходите и одобряването на краткосрочни бюджети", критикува още Матис.

Бюджетът на САЩ за отбрана е насравнимо по-голям от този на Русия или Китай. За новата фискална година президентът Тръмп поиска с 10% повече, или близо 600 млрд. долара, докато китайските отбранителни разходи се изчисляват на под 162 млрд. долара, а руските - на 44.6 млрд. долара.

Dnevnik.bg