Американската администрация започна от полунощ да ограничава дейността си и да освобождава служители, след като в парламента на страната не бе постигнато съгласие как да продължи финансирането ѝ. Това се случва за пръв път при пълен контрол на една от големите партии над законодателната и изпълнителната власти.

При отсъствие на законен нов бюджет министерства и агенции спират работа и започват да съкращават или да изпращат в неплатен отпуск служителите си. Ведомства, свързани с обществената и националната сигурност продължават да работят, но не и да получават пари за заплати, тъй като няма законно основание за превеждането на такива средства.

Реално, последните служители ще бъдат изпратени в отпуск на 26 януари, като засега не се знае броят им. При предишната подобна ситуация през 2013 г. това засегна почти 800 000 души. Тогава, обаче, в Белия дом бе демократът Барак Обама, а Конгресът се контролираше от републиканците.

Камарата на представителите одобри проект за краткосрочно финансиране, а президентът Доналд Тръмп призова да дадат още месец възможност администрацията му да работи, докато се постигне компромисно решение в Конгреса. Но в Сената проектозаконът се провали в остър спор за политиката по граничния контрол и имиграцията.

За прокарване на закона бяха нужни гласовете на 60 от общо 100 сенатори, но той събра само 50.

Така технически администрацията остана без пари точно в деня на първата годишнина от встъпването в длъжност на Тръмп. Само в Белия дом принудително ще бъдат изпратени у дома около 1000 от 1715 служители.

Президентът веднага обвини демократите и заяви, че няма за обсъжда имиграционната тема, докато правителството му не заработи нормално отново. "Няма да преговарям за статута на незаконните имигранти, докато демократите държат за заложници нашите спазващи законите граждани заради безразсъдните си искания. Това е поведение не на законотворци, а на губещи, които само саботират."

В действителност петима от демократите сенатори подкрепиха закона, но петима техни колеги републиканци се обявиха против. Сега самите републиканци в Сената не бързат с новия проект и лидерът им казва, че ще опита да го прокара до 8 февруари. Според демократите това е прекалено дълга пауза и призовават в ускорени преговори да се постигне решение до 4-5 дни.

Дневник