Македонската нация никога не е съществувала. Това заявява гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за вестник "Етнос", цитирано от портала "Нюз 24/7".

Интервюто на Ципрас ще бъде публикувано утре.

В него той подборно се спира на спора за името с Република Македония, възможните решения, посочва какво име би приело гръцкото правителство и подчертава значението на въпроса за иредентизма.

Във връзка с диаметрално противоположната позицията на неговия коалиционен партньор партията "Независими гърци" по въпроса с името, Ципрас заяви следното: "Панос Каменос няма да стане Андонис Самарас", с което подчертава, че лидерът на "Независими гърци" няма да създаде проблем за правителството.

Андонис Самарас беше външен министър в правителството на Константинос Мицотакис (1990-1993 г.). Именно тогава избухна спора за името между Атина и Скопие. Самарас зае крайна позиция и не беше съгласен с Мицотакис. Той напусна управляващата тогава "Нова демокрация" и създаде своя дясна партия "Политическа пролет". Това беше една от причините за падането от власт на любимия премиер на гърците Мицотакис през октомври 1993 г. и връщането във властта на Андреас Папандреу и ПАСОК.

Впоследствие Самарас се завърна в редиците на "Нова демокрация", която оглави и стана премиер. Неотдавна той напусна лидерския пост.

Междувременно анкета показа, че 63% от гърците искат да се намери взаимноприемливо решение за името на Македония.

На въпрос дали Гърция печели или губи заради спора за името, 70% са отговорили, че е изгубила.

Директорът на агенция Алко, провела анкетата, Костас Панагопулос коментира, че в анкетата не са били включени конкретни варианти за името на Македония, и отбеляза, че резултатите от проучването вероятно биха претърпели промени, ако се спомене конкретно предложение за името.
.
От друга страна, Обединената македонска диаспора (ОМД) подкрепи кампанията "Нашето име е Македония" на Македонското международно движение за човешки права и се присъедини към искането македонските власти да прекратят преговорите с Гърция за промяна на името, предаде агенция МИА.

ОМД призова ООН, Европейския съюз, НАТО и държавите, които не признават името Република Македония, да променят решението си.

"Общо 137 държави вече признаха истинското име на Македония, което е около две трети от броя на държавите в Общото събрание на ООН. Сред тези държави са и четири от петте постоянни членки на Съвета за сигурност. В международното право няма случай някое правителство да притежава такава мощ или авторитет, че да определя какво име ще има друга независима и суверенна държава", посочва ОМД.

Организацията изтъква, че Македония е единствената държава в света, която не може да използва името си в ООН, и признаването ѝ под името Република Македония е необходимо, законно и задължително.

Дневник