След 10 подиума през сезона Хенрик Кристоферсен най-накрая спечели първа победа в Световната купа. Норвежецът спря победната серия на големия си съперник Марсел Хиршер, който взе последните шест слалома, като го направи по впечатляващ начин.

Принцът на викингите победи с близо секунда аванс и нанесе още по-голям удар по Хиршер, побеждавайки го на негова територия – на слалома в Кицбюел. За него това е втора победа на пистата "Ганслернханг", след като спечели и през 2016 г.

Последната победа на Кристоферсен отново беше на австрийска земя, но доста отдавна – на 24 януари 2017 г. на слалома в Шладминг. Успехът е 16-и за норвежеца в Световната купа, като 15 от тях дойдоха именно в най-техничната дисциплина, а само един е в гигантския слалом.

На 23 години Кристоферсен има 101 старта и 41 подиума в Световната купа. Той е носител на Малкия глобус в дисциплината за 2016 г.

"Не мога да кажа, че съм променил нещо кой знае какво в поведението си. Днес просто бях безгрешен, състезавах се много добре и победих Марсел. За мен е важно, че влизам в добра форма преди олимпийските игри", каза Кристоферсен след финала.

През сезона Кристоферсен се нареди пет пъти на второто стъпало зад Хиршер и още три пъти беше трети при победи на австриеца.

В първия манш Кристоферсен беше много силен, като записа време от 55.87 секунди. Той беше с 10 стотни по-бърз от Михаел Мат, а Хиршер остана трети на 1.05 секунди.

Следобедното спускане се проведе при много тежки условия, като над Кицбюел не спря да вали сняг. Хиршер записа 52.54 при второто минаване на трасето и по всичко изглеждаше, че се е устремил към рекордна 54-а победа в Световната купа, колкото има и Херман Майер, но най-накрая се намери кой да го победи в най-техничната дисциплина.

След него Мат изпусна врата, когато имаше комфортен аванс да оглави подреждането. Кристоферсен започна със солиден аванс, който в средата на трасето стигна секунда и половина, а накрая завърши с 97 стотни пред Хиршер.

Трети на подиума се нареди швейцарецът Даниел Юл, за когото това е първо класиране сред първите трима в Световната купа. Топ 10 допълниха Виктор Мюфа-Жанде, Мануел Фелер, Рамон Ценхаузерн, Джонатан Норботен, Клемен Ноел, Дейв Райдинг и Манфред Мьолг.

Хиршер се качва за седми път на подиума и пети само в слалома. Той има две победи на пистата "Ганслернханг" – през 2013 и 2017 г.

Следващият старт при мъжете е във вторник, когато предстои нощният слалом в Шладминг.

В дисциплината Хиршер продължава да е водач с 634 точки пред Кристоферсен с 535. Мат е далеч зад тях, като изостава с 286 точки. За Големия кристален глобус австриецът има 1054 и авансът му пред Кристоферсен е 154 точки. Трети е Аксел Лунд Свиндал с 666 точки.

Дневник