След няколко часа разгорещени дебати на извънредния конгрес днес германските социалдемократи дадоха мандат за стартиране на задълбочени преговори за коалиция с консерваторите на Ангела Меркел. За решението са били 362 делегати, а против - 279, съобщи "Ройтерс".

Сред социалдемократите обаче има толкова много разделения, че малко наблюдателите се осмеляваха да прогнозират резултата от вота. Всички лидери зад председателя Мартин Шулц призоваха да се гласува положително. Но леви партийни функционери на средно ниво, младежките организации на партията, някои регионални високопоставени лица и местни органи се обявиха против съюза.

Ако мнозинството социалдемократи бе гласувало отрицателно днес това почти със сигурност би довело до предсрочни избори и дори можеше да сложи край не забележително дългата политическа кариера на Меркел.

Защитниците на коалицията посочват 60 предложения в предварителното коалиционно споразумение между двете партии, които са пряко вдъхновени от платформата на социалдемократитие – включително около 46 милиарда евро допълнителни разходи за социални помощи, намаляване на данъци, нова политика за мигрантите и подкрепа за задълбочаване на европейската интеграция.

Решението днес не преодолява последната пречка пред сформирането на правителство, тъй като Шулц обеща подробното коалиционно споразумение, което трябва да се изработи и да бъде гласувано от всички 440 000 членове на партията.

Дневник