До 100 000 румънци протестираха вчера в подкрепа на независимото правосъдие и срещу управляващите социалдемократи, които не за първи път правят опит да превърнат борбата срещу престъпността в книжен тигър.

Във вчерашния (20.1.) масов протест в центъра на Букурещ и в други градове на страната участваха до 100 хиляди души. Някои от тях бяха изминали по 450 километра пеш, за да пристигнат от град Клуж в столицата на Румъния. Сорин Бобис – организаторът на този марш – заяви в навечерието на протеста: "Щом хората изминават по 450 километра пеш, само за да бъде чут гласът им и да изразят недоволството си от правителството, със сигурност ще се намерят и няколко хиляди столичани, които ще се присъединят към тях".

И протестът бе наистина масов. Той започна да набира скорост още през декември миналата година, когато парламентарното мнозинство, доминирано от Социалдемократическата партия (PSD) на бърза ръка прокара законодателни промени, които ограничават независимостта на правосъдието, пише Deutsche Welle.

Скандални промени

В тях е предвидено обвиняемите лица да присъстват на разпитите на свидетелите, обиски да се извършват само след предварително уведомяване на заподозрените, видеозаписите да не се считат вече за съдебно доказателство, а хората, обвинени в корупция, да не бъдат задържани в следствения арест. Някои депутати дори обсъждаха възможността злоупотребите със служебно положение да не представляват наказуемо деяние, ако не е надхвърлена определена парична граница. Всичко това нагорещи възмущението на румънците.

Сред участниците в протеста имаше и хора от регионите, където живее унгарското етническо малцинство. Петер Екщайн-Ковач, представител на Партията на унгарското малцинство и бивш председател на Правната комисия в парламента казва, че с него към Букурещ са тръгнали всякакви хора, независимо от етническия си произход: "Искаме справедливост, лъжците не бива да държат лостовете на властта" добавя той.

Екщайн-Ковач бе един от малкото политици сред протестиращи граждани вчера. Демонстрантите напразно очакваха да се появи някой от ръководителите на PSD или на коалиционния им партньор от псевдо-либералната партия ALDE. Напразно - вратите на партийните централи останаха заключени. Явно никой там не бе готов да води диалог с протестиращите.

Хората искат да отправят послание към властта

"В подобна ситуация мястото на един политик е сред хората", каза евродепутатът Зигфрид Мурешан, говорител на Европейската народна партия (ЕНП). Мурешан който е румънец по произход, бе пристигнал в Букурещ специално заради масовите протести. Само преди няколко дни бившият румънски президент Траян Бъсеску го препоръча като евентуален нов премиер, след като за по-малко от година вече двама премиери на социалдемократите бяха принудени да подадат оставки.

Зигфрид Мурешан добре разбира гнева на демонстрантите: "Миналата година ставаше дума за законите за амнистията, сега пък искат да орежат независимостта на прокурорите и съдиите и да отслабят позициите на Агенцията за борба срещу корупцията. Хората излизат на протест, за да кажат на политиците по категоричен начин: "Не приемаме такива неща!".

Днес.бг