Протест срещу новият програмен директор на БНТ Емил Кошлуков се организира в социалната мрежа Фейсбук. Вече стотици са проявили интерес към събитието утре от 11 ч пред сградата на обществената телевизия в София.

Протестиращите отбелязват, че "назначеният по поръчка на управляващите" Кошлуков налага цензура и опошляване на предаването "Денят започва с култура" и споделят материала на Клуб Z по темата.

    "Нека да се обявим против напора на мафията да завладее обществената медия чрез лакея на Пеевски, Борисов и Доган! Нека като гражданско общество да застанем в понеделник по обед пред сградата на обществената телевизия БНТ и да поискаме оставката на Емил Кошлуков!", призовава протестиращите.

В социалните мрежи започна и призив да се пращат писма до СЕМ срещу действията на бившия кадър на ТВ "Алфа" (АТАКА) и TV7. Той оказвал натиск върху екипа на културното предаване, като изисквал "по-лайфстайл звучене" и "култура на достъпен език". В БНТ смятат, че натискът е заради теми за свободата на словото и състоянието на медиите в България.

Кошлуков зае и позицията на водещ в основното публицистично предаване на БНТ "Още от деня".

Културологът и литератор проф. Александър Кьосев вчера призова да не бъде променяно предаването "Денят започва с култура", защото е "една от малкото останали автентични институции на българската култура". Той написа писмо до омбудсмана на телевизията, което беше подкрепено от 450 души, между които Александрина Пендачанска, Петър Кърджилов, Мануела Малеева. Музикантът Васо Гюров пък изкара 5 часа пред БНТ с надпис "Цензурата и Кошлуков вън от БНТ".


Клуб Z