Роджър Федерер не загуби нито един сет по пътя към четвъртфиналите на Australian Open. Петкратният шампион в Мелбърн продължи убедително защитата на титлата от 2017 г. след безапелационен успех срещу една от изненадите на турнира - Мартон Фучович от Унгария. 36-годишният швейцарец победи 80-ия в световната ранглиста с 6:4, 7:6 (3), 6:2 за 2.01 часа.

Федерер сервираше отлично, показа обичайната си агресивна игра и не даде нито една точка за пробив на Фучович. Рекордьорът по титли от Големия шлем загуби само 16 от разиграните 81 точки в своите подавания. Особено впечатляващ беше процентът му спечелени точки след втори сервис - 76%.

Фучович се бореше с всички сили, за да удържа своите сервис геймове и често успяваше. Той спаси седем от десетте точки за пробив, които се откриха пред Федерер. Това обаче се оказа достатъчно единствено за тайбрек във втория сет, спечелен категорично от Маестрото със 7:3.

Федерер завърши мача с 34 печеливши удара срещу 23 за Фучович. Швейцарският ветеран направи и по-малко непредизвикани грешки в разиграванията - 24 срещу 30 за юношеския шампион на "Уимбълдън" от 2010 г.

В спор за място на полуфиналите Федерер ще се изправи срещу поставения под №19 Томаш Бердих. Чехът постигна безпроблемна победа срещу италианеца Фабио Фонини - 6:1, 6:4, 6:4 за 2.08 часа.

Федерер и Бердих ще се срещнат за втори път в последните три турнира от Големия шлем. Двамата бяха един срещу друг в полуфиналите на "Уимбълдън". Швейцарецът спечели със 7:6 (4), 7:6 (4), 6:4 в най-трудния си мач по пътя към историческия осми трофей в Лондон.

Вторият четвъртфинал в долната половина на схемата в Мелбърн ще бъде определен след двубоите Новак Джокович срещу Хьон Чун и Доминик Тийм срещу Тенис Сандгрен.

В неделя бяха излъчени четвъртфиналистите в горната половина. Световният №3 Григор Димитров победи Ник Кириос и ще играе с Кайл Едмънд в опит да стигне до втория си пореден полуфинал в Австралия. Лидерът в световната ранглиста Рафаел Надал ще играе с Марин Чилич.

Дневник