Трите фирми, които отговарят за снегопочистването в Шумен изкараха 15 машини с гребло. От снощи до 10,00 часа тази сутри по улиците са хвърлени 66 тона сол, съобщиха за ШУМ.БГ от фирмите „Зимно поддържане” ДЗЗД, „Екомакс“ ООД и  "РТК" ООД.

"По улиците имаме 4 машини с гребло и пясъкоразпръсвачно устройство. До момента сме използвали 16 тона сол", каза Атанас Кулев от фирма "РТК", която има ангажимент за южната част на Шумен. Той добави, че водата по улиците е много, солта постоянно изтича в канала и затова се налага да се хвърля отново и отново.

Два снегорина и фадрома с гребло са мобилизирали за борба със снега и от "Екомакс", на която е поверена северната част на града. "От сутринта всички високи части са обработени със сол два пъти", каза шефът на транспорта във фирмата Валентин Велев. Той обясни, че са използвали 12 тона сол, а имат в запас още над 300. "Ако застудее повече и се появи ледена кора по улиците, ще започнем да посипваме и пясък за по-голямо сцепление с гумите", каза той.   

От тази година за 100 километра малки и стръмни улици отговаря  „Зимно поддържане” ДЗЗД. "Снощи в 2,30 часа изкарахме 10 комбинирани снегорина. Към момента работят 4 от тях, както и други 4 многофункционални багерчета, които са по кръстовищата", каза Асен Тодоров от „Зимно поддържане”. Неговите хора са използвали точно 38 тона сол.

От пресцентъра на община Шумен информираха, че няма заледени и непроходими пътища и улици на територията на града. Няма и подадени сигнали и жалби от граждани за непочистени райони. Оттам призоваваха шофьорите да спазват правилата на Закона за движение по пътищата и да паркират автомобилите си само на указаните за това места, за да не пречат на почистващите машини.   

ШУМ.БГ