Знаете традиционната позиция на Испания за включването на територията на Косово в процеса на разширяването на Европейския съюз. Това заяви представител на Испания по време на Първото заседание от парламентарното измерение на председателството на България на Съвета на ЕС - КОСАК (конференция на комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейския съюз).

Ние имаме споразумение с председателя Жан-Клод Юнкер, че стратегията за разширяване трябва да се фокусира върху подготвени страни – Сърбия и Черна гора, каза Рубен Морено в коментар за един от основните приоритети на българското европредседателство - перспективата за Западните Балкани.

Подкрепяме бързи и стабилни разговори с тях, преследвайки в същото време подготовката на другите страни кандидатки – Албания и БЮРМ Македония, отбеляза той, като подчерта, че стратегията за разширяване е приложима към страните, които са признати от всички държави членки.

Така че е неприемливо да се опитваме да включим една единица, която не е призната от всички държави членки, неприемливо е разширяването да се смесва с процеса на стабилизиране и асоцииране, посочи Морено.

Затова гледаме с голямо безпокойство към срещата в София с тази рамка за Западните Балкани, рамка, която не разбираме, не приемаме и която няма нищо общо със стратегията за разширяване, настоя той, имайки предвид срещата на върха за региона, която ще се проведе през май в София.

Мислим, че конференцията трябва да се състои между държави, в този формат разширяването е извън въпрос, ако въпросът все пак се повдигне, Испания няма да участва в дебата, допълни той.

В отговор министърът за българското председателство Лиляна Павлова подчерта, че срещата на 17 май е за европейската перспектива за Западните Балкани, а не за разширяването, а перспективата има своите компоненти.

Дневник