Сензационният поход на американския дебютант Тенис Сандгрен достигна до финалната осмица на Australian Open. 26-годишният тенисист от Тенеси, който заема 97-ото място в световната ранглиста, шокира поставения под номер 5 Доминик Тийм след драматична победа в пет сета. Американецът спечели с 6:2, 4:6, 7:6 (4), 6:7 (7), 6:3 след 3.54 часа игра и за пръв път в кариерата си се класира за четвъртфинал в турнир от световния тур на АТП.

Въпреки че дебютира като професионалист още през 2011 г., пред тазгодишния Australian Open Сандгрен беше изиграл едва десет мача на ниво АТП, като беше загубил осем от тях. Предишните му пет опита да стигне до основната схема в Мелбърн приключиха с отпадания в първия и втория кръг на квалификациите, а единствените му двубои в турнирите от Големия шлем завършиха с поражения - от Михаил Кукушкин на "Ролан Гарос" и Марин Чилич на US Open.

Днес Сандгрен показа, че впечатляващото му представяне в Мелбърн не е случайност. Натрупал самочувствие и увереност от разгромната победа над шампиона от 2014 г. Стан Вавринка и тежката битка с Максимилиан Мартерер, американецът поднесе поредната изненада в турнира.

Сандгрен е едва вторият тенисист за последните 20 години, който достига до четвъртфиналите на Australian Open още при дебюта си. Другият е украинецът Александър Долгополов, който беше част от финалната осмица през 2011 г.

В опит да се превърне в един от най-шокиращите полуфиналисти в историята на турнирите от Големия шлем Сандгрен ще се изправи срещу победителя от мача между Новак Джокович и Хьон Чун.

Dnevnik.bg