Тричленен състав на Върховния административен съд отмени уволнението на прокурора Светлозар Костов заради незаконен дисциплинарен състав, съобщи сайтът news.lex.bg. Решението не е окончателно и вече е обжалвано.

Това е едно от възобновените дела за дисциплинарни производства срещу магистрати, които бяха спрени в очакване на тълкувателното решение на ВАС.

През 2015 г. пред Общото събрание на върховния съд бяха поставени няколко въпроса, свързани с
дисциплинарната практика на кадровия орган на Темида.

Решението излезе две години по-късно и с него беше отменена възможността съдът да връща на Висшия съдебен съвет преписките по дисциплинарни производства за поправка. И освен това постановиха, че вносителите на предложения за образуване на дисциплинарка не могат да участват в дисциплинарния състав.

Искането за уволнението на Светлозар Костов беше внесено от 11 членове на бившия състав на съдебния съвет през 2014 година заради негови медийни участия. В тях той твърдеше, че не е избран за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, защото е жертва на смяната на политическата конюнктура.
Срещу Костов реагираха и прокурорите от специализираните прокуратури, а той започна разследване кои са авторите.

Двама от вносителите на предложението за дисциплинарно производство срещу Костов – Ясен Тодоров и Милка Итова, бяха избрани и за членове на дисциплинарния състав. Костов беше уволнен през 2016 година.

Това е и основанието, на което ВАС в състав Георги Георгиев (председател и докладчик), Тодор Тодоров и Росен Василев отменя наказанието на Костов. Те приемат, че има незаконен дисциплинарен състав.

"При тези данни е налице съществено нарушение на административно производствените правила като основание за отмяна на оспореното решение предвид Тълкувателно решение №7/30.06.2017 г. по т.д. №7/2015 г. на ОСС от първа и втора колегия.

В точка 2 от решението е прието, че участието на членовете на Висшия съдебен съвет в дисциплинарния състав, когато същите са и вносители на предложение за налагане на дисциплинарно наказание на съдия, прокурор, следовател на административен ръководител или заместник на административния ръководител, е съществено нарушение на административнопроизводствените правила.

Това тълкувателно решение съгласно разпоредбата на чл. 130, ал. ЗСВ е задължително за органите на съдебната и изпълнителната власт, за органите на местното самоуправление, както и за всички органи, които издават административни актове. Всички въпроси по тълкуването и прилагането на закона от тълкувателното решение са задължителни за съда в правораздавателната му дейност, каквато е и целта на тълкувателната дейност съгласно разпоредбата на чл. 124 ЗСВ.

При това положение констатираното нарушение на административнопроизводствените правила е от рода на абсолютните пречки за разглеждане на дисциплинарното производство – налице е незаконен дисциплинарен състав, което безусловно се отразява на законността на издаденото решение на ВСС за налагане на дисциплинарно наказание и е основание за отмяна на решението като незаконосъобразно, без да се разглеждат останалите доводи в жалбата по същество", пише тричленният съдийски състав.

И другото наказание на Костов, наложено по дисциплинарно производство, образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров - намаляване на заплатата с 15 на сто за година - е отменено от тричленен състав на съда. И това решение е обжалвано.

Dnevnik.bg