Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон пристигна на летището в Копенхаген, за да участва в конференция за бъдещето на Каталуня въпреки риска да бъде арестуван. Испанската прокуратура междувременно отново поиска европейската заповед за ареста му, оттеглена миналата година, да бъде подновена. Очаква се Пучдемон да участва в конференцията в 14 ч. местно (15 ч. българско) време.

В Барселона обаче новият председател на каталунския премиер Роже Торен, от партията на бившия коалиционен партньор на Пучдемон Ориол Жункерас, формално издигна кандидатурата му за премиер. Това стана седмица след съгласието между двете водещи сепаратистки партии именно Пучдемон да е общият избраник за поста - идея, която изглежда в момента се подкрепя и от малката, крайнолява Кандидатура за народно единство (CUP), благодарение на която Пучдемон и Жункерас имат парламентарно мнозинство.

Торен каза в изявление за испанските медии, че в момента няма други официални кандидати за премиер освен Пучдемон и че тй разчита на "най-много подкрепа" в законодателния орган в Барселона. Председателят даде да се разбере, че осъзнава "сложната ситуация" на кандидата, но ще направи "всичко възможно" за да защити правото му на "политическо участие", което Мадрид оспорва. Торен дори поиска среща с испанския премиер Мариано Рахой, за да обсъди ситуацията.

Конференцията, за която Пучдемон отлетя с нискобюджетен полет, ще се проведе в Копенхагенския университет. Това е първото му напускане на Белгия от 80 дни насам. Бившият каталунски лидер отиде в Брюксел дни след като парламентът в Барселона обяви независимост от Испания и няколко дни преди да бъде издадена заповедта за задържането му заради разследване за бунт и подстрекателство към размирици, а и заради решението му да не се яви за разпит във връзка с разследването.

Прокуратурата в Испания потвърди, че официално е изпратила документа с искане за ареста на Пучдемон до съдия Пабло Яренас от Върховния съд, който пое делото срещу Пучдемон и другите бивши министри, някои от които вече са избрани депутати след предсрочния вот в Каталуня на 21 декември. Източници на в. "Ла вангуардия" твърдят, че прокурорите са пожелали заповедта да е активна само за територията на Дания. Ако заповедта действително се активира, Пучдемон трябва да бъде задържан до 24 часа.

Защитата на Пучдемон, с която той работи от издаването на националната и по-късно оттеглената европейска заповеди за арест, по-рано го посъветва да не потегля за Дания. Според "Ел мундо" Пучдемон е бил решен да замине, за да покаже, че не е принуден да стои в Белгия, дни преди началото на дебатите за избор на премиер в Каталуня. В петък той даде сигнал, че не само ще опита да стане премиер от разстояние, както беше посочил, а и може да поиска да управлява от Брюксел - идея, която властите в Мадрид отхвърлят.

Dnevnik.bg