От общо 711 скривалища в страната едва 370 са в добро или задоволително състояние, но за част от тях срокът за привеждане в готовност е една седмица. Другите 341 са в лошо състояние или са неизползваеми по предназначение, а за възстановяването им са нужни много пари и извършване на строителни дейности. Това се казва в отговор на министъра на вътрешните работи Валентин Радев до депутата от БСП Христо Проданов в рамките на парламентарния контрол, цитирани от "Сега".

Държавата и общините са собственици на 409 противорадиационни укрития, от тях годни са едва 152. Други противорадиационни укрития са частни, тъй като са изградени в подземни етажи на жилищни блокове. От отговора на министъра не се разбира колко точно са те, но абсолютно всички са негодни.

Според Радев причините за лошото състояние на съоръженията са липса на пари, на кадри за поддръжка, неясен статут на собствеността, липса на строителни книжа, а и на специфични изисквания към самите обекти. Огромна част от тях са изградени преди 1990 г. "Предстои разработването на проект за нова наредба за ред за изграждане, поддържане и използване на колективните средства за защита (общо наименование на подобни обекти - бел. авт.), както и специфичните изисквания към тях", съобщи Радев.

Dnevnik.bg