Дъблинското споразумение за бежанците не работи така, както искаме. То не само разделя, а буквално разцепва Европа, каза днес след среща с премиера на Чехия Андрей Бабиш в София българският министър-председател Бойко Борисов. Чешкият гост също критикува Дъблинското споразумение. "Решението за квоти за мигранти беше взето без нас, това е неприемливо", изтъкна Андрей Бабиш.

Според Дъблинското споразумение мигрантите трябва да подават документи за статут в първата държава от ЕС, в която са влезли. Ако не направят това, а бъдат заловени, след като вече са влезли нелегално в страните от Северна или Западна Европа, според регламента те трябва да бъдат върнати в страната, в която са влезли първо.

Това поставя в неравностойно положение страните, който са в близост до държави с най-много мигранти, като Турция, Либия и т.н. Срещу Дъблинското споразумение вече нееднократно се обявиха Гърция, Италия, Словакия, Чехия, Унгария и Румъния.

Днес Борисов се обяви за намирането на разумен компромис, който вижда в затварянето на границите, влизане само през граничните пунктове и изграждането на центрове за сигурност в Либия и Турция, в които да се настаняват жени и деца. "Считам, че и колегите от Вишеградската четворка не биха погледнали с лошо око на това да се грижим за жените и децата, но в центрове за сигурност извън ЕС. Решенията, които предлагаме, са да се удължи споразумението с Турция и да се нормализират отношенията", поясни Борисов.

Чешкият премиер подкрепи идеята проблемите с мигрантите да се решават извън Европа. "Разчитаме на българското председателство, за да решим тези въпроси", уточни той.

Андрей Бабиш поиска Европа да помисли за обхвата на шенгенското пространство. "Не разбираме защо Гърция е в Шенген, а България, Хърватия, Румъния не са", каза премиерът на Чехия.

Dnevnik.bg