Служители в затворите в цяла Франция отново протестират днес преди насрочена среща с правосъдния министър за подновяване на преговорите за заплатите и осигуровките на персонала, предаде агенция "Франс прес".

Тази сутрин бяха блокирани 115 места за лишаване от свобода във Франция от общо 188, заяви за АФП националният секретар на синдиката "Форс увриер" Еманюел Боден. В затвора "Фльори-Мерожи" край Париж - най-големият в Европа, близо 150 надзиратели затвориха достъпа до сградите с барикади от автомобилни гуми и палети.

Боден, който пристигна на място, насърчи стачкуващите и ги прикани всеки път "да се връщат следващия ден". Министърът на правосъдието Никол Белубе заяви тази нощ, че ще приеме днес синдикални делегати, след като предложенията на правителството бяха отхвърлени, и призова "всеки да прояви отговорност".

Зачестилите нападения от затворници подхранват гнева на персонала, чиито представители твърдят, че той е подлаган на опасности, зле платен и подценяван. Протестите започнаха, след като свързан с ислямски терористи затворник нападна с ножици и рани трима надзиратели на 11 януари, напомня АФП.

Миналата седмица редица синдикати преговаряха с френското правителство, но в събота отказаха да подпишат подготвеното проектоспоразумение. Синдикалистите твърдят, че предложенията на кабинета са "далеч под очакванията", що се отнася до заплатите и статута на 28-те хиляди надзиратели. Според тях е недостатъчно и предложението на кабинета да открие 1100 нови работни места в сектора през близките 4 години. "Форс увриер" настоява бързо да бъдат назначени 2400 нови надзиратели, отбелязва "Ройтерс".

Dnevnik.bg