Шампионът от младежките финали на АТП Хьон Чун сложи край на надеждите на Новак Джокович за триумфално завръщане на корта. 21-годишният кореец победи рекордьора по титли от Australian Open със 7:6 (4), 7:5, 7:6 (3) и се класира за първия си четвъртфинал в турнирите от Големия шлем.

Въпреки че двубоят приключи в три сета, Чун и Джокович сътвориха един от най-зрелищните мачове от началото на турнира. Битката на "Маргарет Корт" продължи 3.21 часа и предложи атрактивни разигравания, купища обрати и много драма.

Чун, който заема 58-ото място в световната ранглиста, успя да победи носителя на 12 титли от Големия шлем с неговите най-силни оръжия. Кореецът сервираше солидно, беше изключително стабилен от основната линия и удряше топката по-здраво от съперника - както от форхенд, така и от бекхенд.

Джокович имаше почти два пъти повече точки за пробив в този мач - 19 срещу 10. 30-годишният сърбин обаче реализира само пет срещу шест за Чун, който в решаващите моменти от двубоя беше непробиваем от дъното на корта.

Кореецът, който имаше само пет победи в седемте си турнира от Големия шлем преди тазгодишния Australian Open, постигна втори голям успех в Мелбърн, след като в предишния кръг елиминира световния №4 Александър Зверев в пет сета.

В спор за място на полуфиналите Чун ще се изправи срещу голямата изненада на турнира - Тенис Сандгрен. След като във втория кръг разби шампиона от 2014 г. Стан Вавринка, днес американският тенисист изненада и поставения под №5 Доминик Тийм.

Dnevnik.bg