Испанският върховен съд няма да изпълни искането на прокуратурата и да поднови европейската заповед за арест на уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон, който от сутринта се намира в Дания, съобщиха вестниците "Ел паис" и "Ла вангуардия".

В съобщението на институцията, цитирано от изданията, съдия Пабло Ярена казва, че според него пътуването е "провокация" и "арестът в чужбина" е всъщност цел на Пучдемон. Ярена смята, че бившият лидер иска да си осигури аргументи, с които да получи правомощия и да бъде избран за премиер, въпреки че не е в Каталуня.

Пучдемон е в Копенхаген за конференция, посветена на Каталуня, заради която напусна белгийската столица Брюксел за пръв път от почти три месеца. По-рано днес партиите, подкрепящи независимостта, официално го превърнаха в кандидат-премиер чрез председателя на каталунския парламент Роже Торен въпреки съпротивата на испанските власти. Последните настояват, че Пучдемон не може да се кандидатира за длъжността, без да присъства лично в парламента в Барселона.

"Изправен пред правната невъзможност за назначаване (като премиер), без да пристигне в парламента, предизвикването на арест в чужбина цели разследваният (за бунт и подстрекателство към размирици - бел. ред.) да може да оправдае отсъствието си като дължащо се не на свободния му избор, а като следствие от наложена ситуация", казва още Ярена.

Съдията казва още, че с решението си просто отлага подновяването на европейската заповед за "момент, който не е непременно далечен".

Дневник