Конфликтът между екипа на предаването "Денят започва с култура" на БНТ и програмния директор на БНТ 1 Емил Кошлуков е плод на комуникационен проблем. Така смята генералният директор на обществената телевизия Константин Каменаров, потърсен за коментар от "Дневник".

В ефир сутринта екипът на предаването обвини Кошлуков в натиск за това какви въпроси да се задават на гостите и как те да бъдат представяни. През уикенда се разбра и че програмният директор е поискал предаването да удвои рейтинга си и да включи по лайфстайл теми, като в противен случай е заплашил екипа със смяна. Новината предизвика протест пред сградата на БНТ днес, на който екипът на "Денят започва с култура" посочи, че Каменаров ги е подкрепил.

Не мога да имам позиция спрямо протеста, всеки има право да изразява мнение, коментира пред "Дневник" генералният директор и определи конфликта в телевизията като комуникационен и междуличностен. "Няма да навлизам в детайли, защото никого не мога да задължа да харесва някой друг", посочи Каменаров и уточни, че според него нито едната, нито другата страна е нарушила журналистическата етика или Закона за радио и телевизия.

Мой личен ангажимент е да защитавам доброто име на БНТ, добави директорът. Според него обществената телевизия е една от най-свободните медии, в която не е имало и няма да има забранени теми и гости. Същевременно фактът, че се издържа от субсидии, не значи, че тя трябва да бъде скучна. "Не бих нарекъл предаването "скучно", давам си сметка, че то не може да счупи рейтинги. Нашите формати са по-специфични", уточни Каменаров. Пред няколко медии вече той заяви, че предаването е ценно, а единственото му изискване към екипа е то да стане по-динамично.

На въпроса необходимо ли е "Денят започва с култура" да представя евентуалната партийна принадлежност на гостите си, когато те не са поканени в политическо качество, а като експерти в конкретни области - една от критиките на Кошлуков към екипа на предаването, генералният директор отговори отрицателно, като подчерта, че това е неговото лично мнение.

Дневник