Бившият премиер Иван Костов смята, че политиците в ЕС измислят несъществували досега и незаписани никъде политически критерии за присъединяването на България към еврозоната. В същото време според него сегашният момент е навременен за усилията на България да се придвижи към така наречената чакалня на еврозоната, известна като механизма ЕРМ 2.

Пред телевизия On Air Костов цитира посочените от еврокомисаря по икономиката Пиер Московиси условия като засилване на икономиката, привличането на повече частни инвестиции, подобряване на условият ана пазара на труда и решаване проблемите на неравенството за влизане на България във валутния съюз. Тези допълнителни изисквания никъде не са записани, посочи Костов. Допълни, че условията на пазара на труда в България са по-добри от тези във Франция. Даде пример и с Литва, която не е отговаряла дори на формалните изисквания за членство в еврозоната, когато е била поканена да влезе.

Целта на тези допълнителни условия е политически да бъде спряна страна, която изпълнява измеримите изисквания, смята Костов.

В анализ на процесите на приватизация, започнали в България в средата на 90-те години на миналия век, Костов посочи, че обикновено не се взимат предвид пасивите на държавните предприятия тогава, част от които са в основата на фалита на 15 банки по време на банковата криза в онзи период. Посъветва да се видят данните на БНБ и на НСИ, за да се оцени правилно какво е било състоянието на държавните дружества.

За периода на своето управление обяви, че от приватизирани 70 предприятия само две не са оцелели впоследствие.

За ситуацията в момента бившият премиер анализира, че е притеснен от това, че в сърцевината на българския дебат е вкарано негативното отношение към частната собственост и към нейната неприкосновеност.

България става несигурна страна за инвестиции. Това е отрова, която прониква в дълбочинната тъкан на обществото, което го прави неспособно да посрещне предизвикателствата. Такова общество не може да върви напред, защото у него е разбито доверието, анализира Костов.

Дневник