Повече от 230 изоставени по улиците на Шумен и селата автомобили са били премахнати през изминалата 2017 г. Това съобщи на пресконференция днес Борислав Станев, гл. инспектор „Контрол по чистота“ към Дирекция „Устройство на териториите“ в общината.

„Принудително, от началото на 2017 г., сме репатрирали до площадка за съхранение 13 автомобила. Общо са започнати 68 процедури за принудително премахване на автомобили. В повечето случаи, след като сме отправили предупреждение, собствениците сами премахват излезлите от употреба моторни превозни средства“, обясни Борислав Станев.

Той допълни, че въпреки кампанията, изоставените по улиците на Шумен автомобили не намаляват, а напротив стават все повече. „В началото на миналата година, когато стартирахме разчистването на улиците, бяхме набелязали 400 автомобила за премахване. Оказва се, че техният брой не намалява. Ежеседмично се появяват нови коли, които не се ползват от собствениците си и са трайно паркирани по улиците“.

Станев припомни и реда, по който гражданите сами могат да премахнат трошките си и да вземат пари за тях. „Ако собственикът се свърже с лицензирана за това фирма, то се договаря с нея за цената, която може да вземе за стария си автомобил. От своя страна фирмата издава документ, който заедно с регистрационните табели се дава в КАТ. След това гражданинът трябва да посети общината, където да докаже, че е бракувал автомобила и да спре да плаща данъка му“.

Ако возилото е премахнато принудително, то се съхранява 14 дни на площадката на фирма „Метарекс“, с която общината има сключен договор. В този срок собственикът може да си го вземе, но след като заплати разходите за транспортирането и съхранението.

ШУМ.БГ