България ще участва с 19 спортисти в зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Групата беше утвърдена днес по време на общото събрание на Българския олимпийски комитет (БОК). Съществуват шансове за още една квота в сноуборда, за която до последно ще се бори Теодора Пенчева.

Шест са спортовете, в които ще има български представители - ски алпийски дисциплини, биатлон, ски бягане, спускане с шейни, ски скокове и сноуборд.

Най-голямата група е в биатлона, където за пръв път от игрите в Албервил през 1992 г. България ще бъде в пълен състав от десет души - петима при мъжете и петима при жените.

Големите надежди са насочени към сноубордистите Александра Жекова и Радослав Янков, които ще се борят за медали съответно в бордъркроса и паралелния гигантски слалом.

Погледите ще са насочени и към двамата водещи български биатлонисти - европейския шампион в спринта Владимир Илиев и Красимир Анев, който спечели два медала от последното европейско първенство и има четвърто място в Световната купа.

Останалите биатлонисти в състава са Антон Синапов, Михаил Клечеров, Димитър Герджиков, Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова.

Двама са българските представители в алпийските ски - Алберт Попов при мъжете и Мария Киркова при жените. Трима са състезателите в ски бягането - Веселин Цинзов, Йордан Чучуханов и Антония Григорова. Владимир Зографски ще представя България в ски скока, а Павел Ангелов - в спускането с шейни.

Деветима са дебютантите в българския състав за Пьонгчанг. С най-много участие сред делегацията са Жекова и Киркова, за които това ще е четвърта поредна олимпиада.

Дневник