Бившият шампион от Формула 1 Ники Лауда си върна контрола над основаната от него авиокомпания "Ники" (Niki), след като е представил по-добра оферта от другите кандидати, сред които бе и IAG, собственикът на "Бритиш еъруейс".

Според "Ройтерс" пред онлайн телевизията на таблоида "Остерайх" Лауда е заявил, че е приел да не огласява сумата, която ще плати. Компанията IAG бе предложила 20 милиона евро плюс 16.5 милиона евро добавена ликвидност, за да превърне "Ники" в част от нискоразходната си авиокомпания Vueling.

Австриецът е добавил, че иска да започне разговори с персонала колкото се може по-скоро, за да бъдат подновени полетите през март.

Продажбата на изпадналата в сериозни затруднения "Ники" на IAG се провали преди дни, след като на две места съдът реши, че процедурата по несъстоятелност трябва да се прехвърли от Германия в Австрия. По този начин се откри възможност и за Лауда и "Райънеър" да подадат оферти за превозвача, който доскоро бе част от провалилата се германска авикомпания "Еър Берлин" (Air Berlin). Кредиторите на "Ники" заседаваха продължително в понеделник и взеха решение след полунощ.

Тази сутрин назначените от съда администратори на авиокомпанията обявиха, че изборът е паднал върху "Лаудамоушън" (Laudamotion GmbH) и че очакват скоро това да бъде оформено и юридически.

Ники Лауда основа авиокомпанията, носеща неговото име, през 2003 г. и я продаде на "Еър Берлин" през 2011 г. Във вторник той посочи, че е успял да запази 15 самолета и че всички служители (през декември те бяха около 1000) могат да се надяват, че ще запазят местата си.

Дневник